Първи покупки за бебето без да се разорим

Наскоро приятелка, която беше бременна, ме помоли да й помогна със списъка за покупки след раждането, защото като майка на двугодишно дете вече съм минала по този път, пък и съм доста добра в онлайн проучванията. След като й изпратих списъка реших, че може да бъде полезен и на други бъдещи майки, и затова го споделям сега и с вас.

1. Никаква козметика предварително

Първият ми съвет е да не се купува предварително никаква козметика, защото в болницата след раждането педиатрите ще ви посъветват точно какъв вид козметика трябва според кожата на бебето и индивидуалните му потребности.
Аз в пристъп на ентусиазъм бях накупила всякакви кремове, шампоани, пудри и т.н, предварително а после се оказа че, моят син има атопичен дерматит и му трябва специална серия медицинска козметика.

2. Кошарата!!!

Всеки има различен вкус и предпочитания към това как да изглежда детската стая на детето му. Разбира се, в някои случаи, като моя, детска стая няма, още повече че първите години се предполага, че детето ще спи в една стая с родителите си, освен ако няма куп баби или детегледачки. И тогава започва едно премебелиране на спалнята или преподреждане на мебелите и чудене къде да бъде поставено леглото на бебето, ще запречва ли гардероба, ще му духа ли от прозореца, ще се отваря ли вратата и т.н. И ето тук идва вълшебната кошара. Кошарата, която е лека, на колелца, преместваема, така че ако е разположена между спалнята и гардероба да може да я мръднеш съвсем лесно и да си вземеш необходимите дрехи. Също така в кошарата, когато бебето си удари главата не следва тъп удар и плач. Още повече, че дори и да решите да си вземете дървено креватче, една кошара винаги ще ви потрябва когато тръгнете на път, защото тя се сгъва лесно и се превръща в малка пътна чанта. Освен спането, повечето модели са пригодени да играят ролята и на кошара за игра, т.е. това е мястото, което след като се събуди бебето му изсипвате любими играчки и то може да си играе безопасно още известно време, докато вие му приготвяте храната или вършите някаква друга домакинска работа.
Към кошарата впоследствие е препоръчително да се купи и качествен матрак, за да се гарантира добрия сън на малкия човек.
Разнообразието от матраци е огромно и цените могат да покрият всеки бюджет. Към матрака е хубаво да се подсигури и протектор за матрак, за да се запази чист през цялото време.

3. Въртящата играчка на леглото

Особено важно е точно тази играчка да си изберете сама. Повечето такива въртящи се играчки, да не кажа всички, са музикални. Доста месеци ще слушате тази музика почти постоянно. Не оставяйте на баби и приятели да избират точно тази музикална играчка. Някои от тях са толкова дразнещи и силни, че са способни да побъркат дори здрав психически човек. Аз лично прослушах почти всички модели на пазара за второто си дете, след злощастен опит с играчката на първия ми син. Дадох малко повече пари, но си заслужаваше всеки лев. Музиката беше тиха и приятна, съставена от бебешки кавър на три класически произведения, които можеш да изключиш с едно копче, а играчката да продължи да се върти. Също така се изключва сама след 30 минути и без копчето. А най-хубавото е, че може лесно да се свали и да се закачи дори на количката.

4. Количката

Това е много деликатен момент. С първия ми син купих доста евтина количка, впоследствие трябваше да я ремонтираме, после да купим друга, а накрая да купим естествено и лятна. Може би ако си бях направила проста сметка предварително щях да избера по-скъп модел. С втория ми син имах късмета да ни подарят количка не втора, а даже трета употреба от висок клас – Пег Перего. Направо нямам думи за какво качество става дума. Мислех да спестя първоначално марката, за да не излезе като реклама, но тази фирма си заслужава всяка добра дума казана за нея. Количката ми беше комплект от зимен кош, летен вариант и столче за кола за новородено. Зимният кош беше голям и удобен, самата конструкция измислена как да бъде лесно сгъната и прибрана плюс десетки други удобства. Колелцата бяха супер маневрени и издържаха проверката на времето, което за нашите родни бг разбити тротоари е от изключително значение.
Така че помислете дали да не инвестирате малко повече пари в количка. Ако трябва помолете ваши близки и роднини да се включат като подарък за нея, а после винаги ще можете да я продадете втора употреба на някой друг и да си върнете част от парите.
За количката е важно да се купи дъждобран, сенник, светлоотразители като за велосипеди, ако обичате вечерните разходки (особено лятото), играчка и поставка за чаша, ако няма към нея.

5. Шезлонгът !!!

Това ми беше най-важното спасение. Хубав качествен шезлонг с вибрация, няколко позиции за полягане, и красиви висящи играчки, естествено с обазопасителни колани. Моят се превръщаше и в столче, в което дори го хранех от време на време. Докато бебето е малко това е най-лесният начин да го преместваш със себе си в различните стаи. Например, отиваш да сготвиш в кухнята слагаш го в шезлонга до теб и си спокойна какво прави. Моят беше на Fisher Price – друга любима марка, но отново има голямо разнообразие на модели и марки, подходящи за всеки джоб.

6. Корито на стойка

Това с пазенето на кръста е наистина важно. Освен това коритото на стойка просто е свръх удобно. Само човек, който е къпал бебе във ваничка върху спалня няколко месеца всяка вечер знае колко може да те заболи гърба от това излишно превиване.
Към коритото трябва да се купят от тези меки подложки, върху които се поставя бебето, за да не се хлъзга, моето беше един зърнест модел, но и тук има голямо разнообразие.

7. Шишета, биберони и залъгалки

Съветът ми е да се избере една конкретна марка, за да са взаимозаменяеми бибероните и шишетата през всичките месеци. Аз лично използвах NUK и бях много доволна. Продават хубави комплекти за новородено от повече шишета, което е много удобно, често в едни пластмасови щайгички, които също са много полезни за съхранение. Стъклените са по-хигиенични и като е малко бебето е по-добре, после можеш да се премине на пластмасови, защото са по-леки и бебето само може да ги държи, без опасност да се счупят, ако ги изпусне. Бибероните трябва да са с анти-колик система. Аз съм “За” залъгалките, успокояват бебето и не съм имала проблем с отказването, сега са анатомични и всичко останало според мен са бабини деветини.

8. Термометри

Трябват ти термометри. Термометър за стаята с хигрометър. Термометър за вода, за къпането. Термометър за телесна температура, аз имам 2 в 1 много съм доволна и горещо го препоръчвам. Може да мери температура на чело, в ухо и върху течност. В началото е добре когато се приготвя мляко в шишето и пише – оставете да изстине до 50 градуса. Насочваш термометъра към водата и ти показва точната температура – яко. Моят беше модел NUK 2 в 1. Също така трябва и обикновен термометър, който да може да мери температура и в дупето на бебето, ако се наложи, защото е по-прецизно.

9. Други уреди

Стерилизатор – задължително – моят е парен за 6 шишета, много удобно. Можеш да стерилизираш шишетата си за целия ден. Препоръчвам парните модели пред тези за микровълнова, но все пак е въпрос на личен избор.

Нагревател за шишетата и бурканчета с храна – Този уред се оказа учудващо полезен. Пълниш вода в нагревателния уред, слагаш в него шишето с храна и той го затопля до необходимата температура и дори я задържа колкото е необходимо, ако има време до храненето. Същото важи и за бурканчетата с храна, които слагаш, настройваш на температура за бурканчета и след минути храната е подгряна точно колкото е необходимо без опасност да е вряла и също може да я поддържаш колкото трябва
Кана за бързо нагряване на вода – Безусловно много полезен уред.
Всеки знае предимствата на бебефоните. Вече има бебефони и с видеонаблюдение, стига човек да може да си го позволи също е доста удобно и не всички модели са много скъпи

10. Аксесоари

Ножичка, аспиратор за нос, четка за миене на шишета и биберони, сушилка за шишета и биберони, клечки за уши с ограничител за бебета, кутийки за залъгалки, синджирче за залъгалки, термобокс – особено важно за студените и горещите дни, четка и гребен по възможност от естествен косъм, лъжичка според различните възрасти – всичко това е необходимо да се купи, от всяка марка има достатъчно разнообразие от модели и за най-претенциозния вкус. Термос задължително – топлиш водата до необходимата температура, пълниш я в термоса, измерваш и слагаш сухото мляко в разделител за сухо мляко (също е задължителен аксесоар) и излизаш на разходка в парка без да се притесняваш кога трябва да яде мъникът и дали трябва да се прибираш. Възглавницата за кърменето ( или хранене с шише ) също е препоръчителна, много е удобно.

11. Дрехи

Първо трябва да се купят дрехите за изписване. Има различни комплекти, трябва да се провери дали конкретната болница има някакви изисквания. Порт-бебе, не е излишно. Иначе трябват на първо време предимно бодита и ританки. Твърдо памук. Всякакви плюшени глезотии са излишни според мен. Трябват ръкавички, повечко. Чорапи, шапчица. Одеала – памучни – дебели и тънки. Чаршафи и калъфки за леглото. Доста пелени – бархетни и тензухени – особено полезни в първите месеци, когато хигиената е изключително важна – удобни са за постилане на всяко място преди да бъде поставено бебето, бърсане, използване вместо лигавник и т.н. Пижамки от тези целите – гарещирозон-пижами. Камизолки не смятам, че са необходими, с второто дете въобще не съм ползвала, вече има толкова удобни дрешки, че това мисля, че малко е отживелица. Не съм ползвала и двата пъти чували за спане, но има жени, които ги харесват – явно е въпрос на лично решение. Хавлийки с хубаво качество за нежната бебешка кожа. Много лигавници. Трябват също така непромокаеми подложки за преповиването, пък и под чаршафа в леглото, и за количката. Аз лично си купувам и до ден днешен чаршафчета за еднократно ползване от аптеките за преповиването, много са удобни.

12. Буйки и обувки

За това има достатъчно време и може и да се почака. Отначало са достатъчни само чорапки. За съжаление, буйките и обувките за бебета са доста скъпи, но това са от покупките, от които не трябва да се пести. Качествената обувка е особено важна и за прохождането впоследствие, и за правилното поставяне на крачетата при стъпване, и за да се избегнат нежелани изкривявания. Ако имате приятелка с по-голямо дете, която може да ви даде обувчици, защото в първата година-две бебешките крачета толкова бързо растат, че обувките са почти като нови.

13. Други

Още трябват бебешки прах за пране, спирт, лепенка за пъпче евентуално, физиологичен разтвор – има едни бебешки – много удобни в пластмасови ампули.
За памперсите аз винаги съм ползвала Pampers, но различните модели имат своите предимства и недостатъци, може би всеки сам трябва да пробва и да намери най-подходящия модел за бебето си.

Купих си кенгуро, не го ползвах и го подарих на приятелка. Пробвах също и слинг, но така и не успях да се науча, отнемаше ми време и се отказах. Съжалявам, че не си купих ергономична раница, мисля че е много по-добър вариант и доста майки ги препоръчват.
Активната гимнастика също е много полезна.

В самата болница имат списък какво точно е необходимо да се занесе за майката и бебето.

Педиатърът ще даде съвет и какво да се купи против колики, има вече доста добри решения, които ще облекчат този малко ревлив период.

14. Играчки

Има доста неща, с които са съобразени играчките за бебета – материя, алергии, дребни части, използвани материали и т.н. – най-добре е просто да се гледат обозначенията за каква възраст е конкретната играчка и поне докато бебето е много малко да се избират по-качествени играчки от по-сигурни производители.

Ако имате наскоро родили приятелки, посъветвайте се по-обстойно с тях, защото постоянно излизат нови продукти, някои от които много полезни. Освен с полезен съвет, те могат да ви дадат някои неща, които вече не трябват на порасналите им деца и да ви спестят някой лев.

Share: