Къде да отидем в София този уикенд? (14-16.09.2018 г.)

Подбрахме за Вас най-интересните събития в София този уикенд – концерти, изложби, фестивали, кулинарни събития.

„квАРТал Фестивал 2018“

14, 15 и 16 септември

„квАРТал Фестивал 2018“ променя част от Стара София за трети път.  2018 г. е „Европейската година на културното наследство“ и именно невъобразимо богатите култура, архитектура и история на творческата зона квАРТал ще залегнат в основата на тазгодишното издание на фестивала, чието мото е „РЕстарт: квАРТал отвръща на времето“.

И тази година в София цял квартал ще бъде преобразен. С нови неподозирани локации, още по-атрактивна и наситена програма, интересни пространства и артисти, цял куп вълнуващи изненади, се задава третото издание на „квАРТал Фестивал“, алтернативният празник на столицата, който ще преобрази карето между бул. „Мария Луиза“, бул. „Раковски“, бул. „Сливница“ и бул. „Левски“ в дните 14, 15 и 16 септември. Като част от програмата са предвидени разнообразни работилници, лекции и представления, придружени с много музика, гурме и бар турове в действащите ателиета, културни и спортни центрове, галерии и заведения. Целта на „квАРТал“ е да превърнат района в по-безопасен и привлекателен.

Повече информация за различните събития, включени във фестивала, може да прочетете ТУК 

 

Европейски дни на наследството

15-16 септември

Европейските дни на наследството имат за цел е да обърнат общественото внимание върху културното наследство, насърчавайки хората да откриват културни забележителности близо до тях. По традиция събитието се провежда през септември в над 50 държави.

В София програмата включва 39 сгради, сред които президентството, Министерството на отбраната, Централният военен клуб, Военната академия “Георги С. Раковски”, Баня башъ джамия, Софийската синагога, Католическият катедрален храм “Св. Йосиф”, Концертен комплекс “България”, Народният театър “Иван Вазов”, Националната галерия “Двореца”, Софийската опера и балет, Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий”, Софийският университет “Св. Климент Охридски”, неговите музеи и библиотека, Френският институт в България, Резиденцията на Франция.

В събота екипът на Българското национално радио е подготвил специална програма за децата, а в неделя посетителите на Софийската духовна семинария ще могат да се включат в организирани турове с гид.

Входът е свободен.

 

АЛЕЯ НА КНИГАТА

11-16 септември


Място: Пешеходната зона на бул. „Витоша“ между улиците „Гладстон“ и бул. „Патриарх Евтимий“
Алея на книгата“ е събитие, което „пътешества“ из най-големите градове в България, като неговата последна спирка е сърцето на столицата – булевард „Витоша“.

Повече информация може да прочетете ТУК

 

MAMMA MIA
Софийска опера и балет
12, 13, 14, 15, 16 и 18 септември

Хитовият спектакъл “Мамма миа” на режисьора Пламен Карталов продължава през целия месец септември.

Информация за представленията, може да разберете ТУК 

 

SOFIA RESTAURANT WEEK 2018

15 – 22 септември

‘Открий вкусовете на София’ с Sofia Restaurant Week – фестивал на качествените ресторанти в София. Два пъти в годината над 6,000 човека посещават по няколко места от селекциите от 25 забележителни ресторанта в рамките на една седмица. Участващите ресторанти предлагат изкушаващи три-степенни менюта за фиксирана цена от 29 лева. Ресторантите са избрани на база на уникалния микс от места според вида и високото качество на кухнята, майстор-готвачите, качеството на обслужването и добрия интериор.

Всичко за вкусното събитие ТУК

 

ФОРТИСИМО ФЕСТ

16 септември
Народен театър „Иван Вазов. Диригент: Максим Ешкенази.

Подробна информация за Фортисимо Фест може да намерите ТУК

 

Кои събития бихте посетили?

 

Share: