“Който отваря училище – затваря затвор”

Да сте чували за село Русаля? Честно казано, аз разбрах за него едва преди няколко дни. Едно от онези български села, през които минаваме без да спираме, без да се оглеждаме много, много, защото то много за гледане и няма. Обаче, ей на, точно в това българско село има нещо, което заслужава не само да видим, струва си да го почувстваме и да осъзнаем, че за добрите неща все още има място под слънцето. Все още.

В село Русаля се намира  едно малко училище по изкуства и занаяти за деца в неравностойно положение. В училище “Димитър Екимов” учат и живеят на пансион 25 деца от крайно бедни семейства от всички региони на страната, с различна етническа принадлежност. Училището е създадено от Анимари Димитрова и Златко Златков, и двамата са актьори по професия. През годините те провеждат творчески занимания в домове за деца, лишени от родителска грижа. Разбират, че от работата им има смисъл, едновременно с това и осъзнават, че е необходимо да направят нещо по-голямо, нещо, което те наричат “осмисляне на живота”. Създават училище. В това училище живее онзи продавач на надежда, за който отдавна разказваше Джани Родари. Тук надежда има за всички, безплатно. В училището децата получават задължителната за страната общообразователна подготовка и засилено изучават различни изкуства – театър, музика, танц, рисуване, а от пети клас се застъпват и типични за България занаяти, приложими в съвременния бизнес. Водещ подход към децата тук е индивидуалният. Преподавателите и менторите в училището познават всяко дете, с неговите желания, мисли, идеи, стремежи и страхове. На всяка емоция е позволено да бъде изразена, да бъде чута, видяна, осъзната. За да няма страх и за да има вяра в бъдещето.

Естествено, за да продължава да съществува това хубаво място, са необходими доста средства, които неговите създатели се стремят ежедневно да подсигуряват, работейки с различни социално отговорни компании и организации в България и чужбина. И все още успяват, защото е важно да успяват. Важно е за всички нас, за да ни има, за да продължи продавачът на надежда да дарява надежда. На всички.

училище за деца в неравностойно положение

Училище “Димитър Екимов”, с. Русаля

За своя  проект Анимари и Златко са номинирани за “Будител на година”- 2018, кампания на  програма „Христо Ботев“ на БНР, заедно с още 16 съвременни български будители, всеки, от които е допринесъл, за да остане доброто между хората.

За Анимари, Златко и децата, които нямат възможности, но имат способности, може да гласувате на сайта на БНР.

Будител на годината 2018

Имате възможност да гласувате веднъж дневно за всеки един от номинираните кандидати. Гласуването става като изберете от списъка вашия Будител и неговата кауза. В края на страницата ще се отвори кратка форма, в която е необходимо да попълните своите данни. Гласуването продължава до 31.10.2018г. Церемонията „Будител на годината“ за 2018 ще се състои на 1 ноември 2018 г. и ще се излъчи по БНТ 1.

Желаем успех на светлото училище в село Русаля, както и на всички участници. Светлина е нужна на всички ни! Будители никога не са излишни!

Автор: Лени (Елена Рафаилова)

Още прекрасни текстове от Лени може да прочетете ТУК

Share: