Как да научим чужд език по-бързо
3 доказани метода

Ако ви интересува как бързо, лесно и без скъпи курсове и учители можете да научите чужд език, прочетете съветите, които подготвихме за вас. Най-важното е да отделите ежедневно достатъчно време за езика, да работите усилено и да си позволите да допускате грешки.


1-ви метод – Потопете се в езика

Свържете се с хора, за които езика, който изучавате, е майчин. Най-бързият начин да научите нов език е като го говорите. Много хора прекарват прекалено много време в изучаването на граматика и обогатяването на речника без да обръщат внимание на най-важното – практиката. Когато общувате директно с хора, а не учите езика само чрез учебници, компютъра или приложения, ще можете по-лесно да свикнете и с мелодиката на езика, ще получавате ценни съвети и ще се чувствате по-мотивирани. Ако не успеете да се свържете с такъв човек, то потърсете в социалните мрежи за групи за езиков обмен, където обучаващи се хора се събират и практикуват езика. В краен случай помолете приятел или колега, който знае езика, да си говорите от време на време. Също така има различни мобилни приложения, както и други онлайн групи за езикови практики например чрез Скайп

 • Учете езика всеки ден
 • Много хора твърдят, че учат език от години, а така и не са достигнали достатъчно напреднало ниво на говорене. Но повечето хора, които учат езици “от години” всъщност отделят само по 2-3 часа седмично, което е крайно недостатъчно. Ако наистина искате бързо да научите нов език, то трябва да си отделите поне по 2 часа дневно, за да постигнете напредък.
  Ученето на нов език е свързано с повтаряемост. Да повтаряте едно и също нещо, докато мозъкът ви го разбере и запомни. Ако оставяте прекалено големи паузи между уроците, то съществува риск да забравите голяма част от наученото от последния урок.

 • Използвайте речник постоянно.
 • Преди години хората е трябвало физически да носят речници със себе си, за да научат нов език. В днешно време дори онлайн речниците вършат чудесна работа, което доста улеснява нещата. Има много добри мобилни приложения – речници, което практически означава, че вашият речник винаги ви е в джоба. Когато не знаете или не сте сигурни в някоя дума, винаги можете да проверите значението й. Още повече, когато потърсите дума, която не знаете, за да я използвате веднага в разговор, шансът да я запомните е много по-голям. Също така, бихте могли да учите по 20-30 думи всеки ден, само защото можете във всеки един момент, в който ви се налага да чакате за нещо, дали на спирката на метрото, или в магазина, или приятел в кафенето, можете да извадите речника и да научите няколко нови думи.
  Гледайте, слушайте, четете и пишете на езика, който изучавате.

 • Да се потопите в езика означава да правите всичко, както на майчиния ви език.
 • Започнете да гледате телевизия или любимите си шоу програми и филми на изучавания език. Опитайте се да избягвате субтитри, за да не разчитате на тях. Особено полезно е, ако гледате филми, които вече сте гледали на родния си език, но гледате отново на чуждия без субтитри, защото вече сте запознати със сюжета. Една статия на ден, прочетена на новия език е достатъчна, за да свикнете с изказа доста по-бързо, като също така не забравяйте да проверявате в речника и новите думи, които научавате. Започнете да пишете на чуждия език, можете да започнете с нещо кратко и лесно като списък за пазаруване или пощенска картичка – няма значение. Започнете да слушате радио на избрания език – това е чудесен начин да чуете как правилно се изговарят думите им каква е специфичната мелодика на езика. Естествено, това основно помага и за така нареченото “слушане с разбира”, което е съществен показател за добре усвоен език. Сменете езика на всичките си електронни устройства на новия език, за да усвоявате основни технически термини и думи. Слушайте музика на съответния език – опитайте се да научите текста и проверете какво означават новите думи и фрази в него.

 • Посетете държава, в която се говори езикът, който изучавате
 • Доста ще улесните процеса на изучаване, ако можете да си позволите дори и кратко пътуване до държава, в която се говори езика. Насилете се да говорите повече с местните хора – питайте за посоки, говорете си с продавачите в магазина или сервитьорите в заведенията. Няма значение на какво ниво сте в момента, ако говорите повече ще видите съществен напредък.

  2-ри метод – Фокусирайте се върху наистина важните неща

  Научете няколко израза, с които да поздравите хората още преди да сте научили азбуката.
  А след това наистина научете азбуката – трябва.
  Увеличете речника си и количеството нови думи и изрази на новия език е едно от най-важните неща от процеса на учене. Дори и да не можете да разберете цели изречения, то ще може да схванете смисъла му само благодарение на няколко ключови думи, които вече знаете. Започнете със списъка – 100 най-често използвани думи на съответния език. След това усложнете като минете на списъка с 1000 най-често използвани думи. Усвояването на тези най-важни 1000 думи ще ви помогне да разбирате около 70 % от новия език. Учете езика умно, като наблягайте върху бизнесанглийски да речем вместо да изучавате 20 вида риби или как да ги приготвим.
  Научете се да броите на съответния език. Това е едно от най-лесните неща, които можете да запаметите. Всеки ден учете по една десетица от нови числа, докато не научите да броите поне до 100.
  Не се притеснявайте особено за граматиката. Проблемът при повечето хора, които изучават чужд език с години, а все още не могат да говорят на съответния език е точно, че в училище или в курса повечето преподаватели се фокусират около граматиката и много по-малко време за речта. Разбира се, граматиката е важна, но не по-важна от това да се отпуснете и да говорите.
  Работете върху произношението. Произношението трудно се изучава от книга и тук идва мястото на разговори с чужденци, групи за езиков обмен, интернет и мобилни приложения. Трябва не само да чуете, но и да повторите на глас всяка нова дума, за да я научите с правилното произношение.
  Не се страхувайте да правите грешки. Ако се притеснявате да не правите грешки докато говорите на чуждия език, то няма да стигнете много далеч и няма да го научите на достатъчно добро ниво. Вие не търсите съвършенство тук, търсите напредък.

  3-ти метод – използвайте мобилни приложения за езиково обучение
  Използвайте ANKI, Duolingo, Memrise, Babbe или друго, което прецените, че може да ви помогне в изучаването на чуждия език.Google Translate може да ви помогне, особено много и с произношението, освен с превода.

  И няколко бонус съвета:

  • Мотивацията е най-важният момент в изучаването на чужд език. Опитайте се да се мотивирате ежедневно и не изпускайте ентусиазма да ви напусне.
  • Човек по-лесно запаметява думи, които знае как да произнася.
  • Опитвайте се да имитирате изговарянето на конкретни думи, като следите движението на устата и езика от хора, на които това е майчин език.
  • По време на часовете, когато изучавате чужд език се опитайте да избягвате да мислите, слушате или говорите на друг език, освен изучавания. Изключете всичко, което ви разсейва.
  • Докато си почивате се опитайте да включите занимания по езика. Приятна разходка в парка, защо не си пуснете някоя аудиокнига на изучавания език. Обичате спорта, защо не намерите спортен канал на съответния чужд език.
  • Набележете си мини цели – за деня, седмицата или месеца.
  • Набележете любими или полезни теми, за които да търсите термини, думи и фрази.
  • Пробвайте различни техники – дали ще са старовремските листчета по джобовете или онлайн флашкарти решете вие.

  Наистина не е толкова смешно и нелепо да си говорите сами понякога на изучавания език – разбира се, ако не сте заобиколени от други хора. Но докато вършите домашните си задължения можете да ги описвате на глас на чуждия език или да разсъждавате колко са досадни и как си мечтаете за домашна помощница

  Share: