Как да накараме детето да заобича четенето и да развие любов към книгите

 

“Получих образованието си в библиотеката. Напълно безплатно.” Рей Бредбъри

 

Да възпиташ дете, което обича да чете е най-големият подарък, който може да му подариш за цял живот. Четенето е един от ключовете за успех в живота и в училище. Повечето успели хора са страстни читатели. Няма нужда да привеждаме доказателства за това колко е полезно четенето за децата. Книгите отварят вратите към знанието, въображението, приключенията и емпатията. За съжаление, в днешно време родителите са изправени пред сериозно предизвикателство как да накарат децата да заобичат книгите и да четат повече. Събрахме съветите на различни експерти и родители, как бихме могли да подтикнем и стимулираме този процес.

 • 1. Четенето е удоволствие

Четенето трябва да бъде приятно, а не трябва да се възприема от детето като досадно задължение, което родителите изискват от него. Това трябва да е приключение, което ще открие нови светове и ще развихри въображението им.

 • 2. Четете им от малки

Четете на детето си на глас и с любов от най-ранна възраст. Всеки обича да служа интересни истории, не само малките деца. Задавайте въпроси докато четете. Покажете колко интересен свят му предстои да открие във всяка нова книга. Още за най-малките бебета има платнени книжки, за банята има гумени книжки. Нека свикне с представата за книга и да се научи от малко да разлиства страниците им и да научава нови неща в тях.

 • 3. Навик за лека нощ

Създайте навик всяка вечер преди лягане да четете заедно книжка. Нека този навик стане приятното ви занимание заедно, което да свързва книгите с приятна емоция.

 • 4. Не превръщайте четенето в досада за себе си

Не допускайте четенето да се превърне в поредното ваше задължение. Детето ви не трябва да вижда отегчената ви физиономия докато монотонно четете поредната книжка, защото така трябва и защото е време за сън. Ако вие не се забавлявате, защо ще очаквате то да се забавлява. Не четете НА детето, четете заедно С него.

 • 5. Нарушавайте правилата

Понякога позволявайте на детето да пропуска някоя и друга страница, ако не му е интересно и да разлиства до любимите си картинки, например. Отговаряйте на въпросите му, дори да трябва да прекъсвате четенето десетки пъти. Четенето не трябва да е самоцел, а трябва да е забавление.

 • 6. Домашната библиотека

Поддържайте домашна библиотека с разнообразна литература. Нека малкият човек вижда как купувате нови книги, как ги четете, как се грижите за тях и как са неизменна част от вашия дом и живот. Поставяйте подходящи за възрастта му книги на по-достъпни места, на нивото на очите му, за да може да ги достига и разглежда.

 • 7. Избор

Не ограничавайте децата само с книги, които вие харесвате или препоръчвате, нека децата имат възможност да четат комикси, списания и вестници или каквото им е интересно.

 • 8. Обществени библиотеки

Започнете заедно и редовно да посещавате библиотеки. Научете децата как се търсят книги в библиотека, какви са правилата в тях, какво е читалня и какво богатство може да има в ръцете си абсолютно безплатно.

 • 9. Без избързване

Не насилвайте детето да започне да чете твърде рано преди да е готово. Това е естествен процес и не трябва да бъде обект на подигравки или обиди. По-важно е да му създадете емоция към четенето.

 • 10. Сериозните книги

Не избързвайте и с по-сериозните книги. Ако детето ви се радва на книги с картинки. Нека чете книги с картинки. И никога не го карайте да се чувства глупаво заради избора си на дадена книга.

 • 11. Честота

Четете на детето възможно най-често. Не само вечер преди лягане е времето за книги. Покажете на детето си, че всяко време е подходящо за една хубава книга.

 • 12. Игри

Правете неща заедно, играйте игри, включвайки заглавия или герои от любими книги, които сте чели. Разигравайте любими сцени от книги или просто си говорете с цитати от тях.

 • 13. Четете и на порасналото дете

Не спирайте да му четете на глас, дори когато се научи да чете само. То сигурно чете по-лесни книжки, но вие можете да му четете по-сложни книги, за да обогатява речника си. Има книги, които само трудно би разбрало и би могло да попита различни въпроси, ако му четете вие.

 • 14. Ежедневен ритуал

Превърнете ежедневното четене в ритуал. В началото може и да е трудно, но с времето бъдете сигурни, че детето ще свикне и ще очаква това ваше време заедно и ще свърже тази приятна емоция с книгите.

 • 15. Самостоятелно четене

Поощрявайте го да започне да чете само. Отначало може би само по няколко страници, а впоследствие цяла книга. Можете да оставите някоя книга, която сте започнали заедно да завърши само. Но действайте внимателно. Не оставяйте в детето впечатление, че това е някаква задача или задължение. Запазете приятната емоция.

 • 16. Комикси

Ако детето не проявява интерес към книгите, опитайте с комикси в началото. Важното е да запалите интерес към четенето, който впоследствие да развиете.

 • 17. Научно-популярна литература

Освен художествена литература, подсигурете и научна литература, понякога децата имат интерес точно към такъв вид. Както малки деца, така и младежи в днешно време изпитват огромно любопитство към енциклопедии на всякаква тематика.

 • 18. Ролеви модел

Бъдете пример. Нека децата ви виждат как четете. Споделяйте с тях кои са любимите ви книги и автори и какво сте научили от тях. Обсъдете с тях кой герой ви е направил най-силно впечатление и защо. Покажете им, че четенето не завършва с последната страница на дадена книга.

 • 19. Обсъждайте книгите

Поощрявайте обсъждането на прочетените книги. Разпитвайте децата си за мнението им – харесали ли са им автора, темата, жанра, героите, сюжета. Как биха постъпили на тяхно място. Харесал ли им е финалът и всичко, което би ги накарало да разсъждават и да развиват въображението.

 • 20. Библиотека в класната стая

Когато детето тръгне на училище, обсъдете възможността с учителите да създадете библиотека в класната стая. Понякога децата се притесняват да посетят училищната библиотека. Нека книгите да са на възможно най-достъпното място и в близост до тях.

 • 21. Ограничете телевизията и технологиите

Това е доста трудна задача, но всеки положителен резултат в тази насока ще донесе много ползи. Телевизията може да е най-добрата “детегледачка”, но тя за разлика от книгата приспива въображението и разсъжденията.

 • 22. Игра с рисуване

Накарайте детето да ви нарисува какво е чуло от току-що прочетеното от вас – няма значение дали буквално или асоциативно. Рисувайте любимите си герои от някоя книга. Или се опитайте да нарисувате мястото, на което се развива сюжета.


 • 23. Грижа

Научете децата да се грижат за книгите си. Страниците трябва да се разлистват внимателно и с чисти пръсти. Не се яде докато се чете книга. Ако книгата е взета от библиотека или приятел е редно да се сложи подвързия. Използва се разделител, а не се прегъват страниците, за да се отбележи до коя си стигнал. Към книгата трябва да има уважение.

 • 24. Без наказания

Никога не използвайте четенето като наказание. Нито като разменна монета. Така ще откажете всяко дете от желание за четене. Може би и завинаги.

 • 25. Клубове по четене

Поощрявайте участието в клубове по четене и други подобни колективни дейности. Разговорите с приятели, които са чели същите книги, моментът на съревнование, предложенията за нови и интересни книги могат да бъдат много стимулиращи четенето.

 • 26. Читателски дневник

Окуражете ги да си направят читателски дневник, в който да записват информация за всяка книга, която са прочели – автор, заглавие, година на издаване, жанр, сюжет и впечатления.

 • 27. Интересните книги

Научете кои са подходящите и най-харесвани книги от децата подходящи за всяка възраст. Експериментирайте с различни жанрове и предлагайте на детето си да опитва нов вид от време на време, за да разберете кое му харесва наистина.


 • 28. Електронни четци

Електронните книги не са лошо нещо, те просто са различно нещо. Не бъдете скептични. Всяка прочетена електронна книга е също толкова съдържателна колкото и хартиеното издание. Просто носителят е различен.

 • 29. Аудиокниги

Дайте шанс на аудиокнигите. Както и към електронните книги, трябва да бъдете отворени към новите технологии. Аудиокнигите позволяват да слушате книги, за които иначе не бихте имали време. Можете да ги слушате докато вършите други занимания, същото се отнася и за детето ви. Ако детето ви обича да спортува, защо да не слуша книга едновременно с физическите натоварвания. Какво по-хубаво от това.

 • Бонус съвети:

Избор: Децата са по-склонни да четат книги, когато техните интереси са взети под внимание относно книгите и им се дава възможност да имат контрол върху това какво и кога четат.

Наличност: Възможностите за четене трябва да бъдат налични и изкушавщи, а книгите да са достъпни и навсякъде където детето ходи

Обстановка: Създайте кът с прятна обстановка за четене и достатъчно светлина.

Творчество и въображение: Прочитането на една книга може да не свържи с последната страница. Можете да включите забавни и творчески игри и задачи след всяка книга – какви са впечатленията, какво му е харесало или не, какво мисли за героите в книгата и действията им.

Share: