Как да организирираме перфектното вечерно парти

Да организираш парти е колкото и вълнуващо, толкова и напрягащо – като се започне от въпроса кого да поканиш, през менюто за вечеря, как да разположиш гостите и т.н.

Какъвто и стил тържество да трябва да организираш, дали официална вечеря с тристепенно меню или небрежно събиране на приятели на вечеря, тайните на успешното събитие си остават едни и същи. А сега ще споделим с вас съветите на експертите, които да ви помогнат да организирате перфектното вечерно парти.

1. Осигурете си достатъчно време за планиране преди датата на партито

Спокойствието, което може да ви осигури времето за планиране е незаменимо. Определяйки списъка със задачи с достатъчно време за всяка от тях, ще ви помогне да изпипате всички детайли и да се насладите на добрия резултат по време на партито.

2. Делегиране на отговорности

Дори ако не можете да си позволите кетъринг фирма, винаги може да делегирате някоя и друга отговорност от списъка със задачи на някой член от семейството или близък приятел. Дали това ще е купуването на цветята или подсигуряването на алкохола, няма значение. Всяка помощ е добре дошла.

3. Списъкът с гости (поне две седмици предварително)

Обмислете добре списъка с гости преди да ги поканите. Ако вие готвите ще успеете ли да сготвите необходимото количество храна за броя гости, които възнамерявате да поканите. Ако поканите твърде малко гости, ще ограничите възможностите за разговор, особено ако не се познават добре. Поканете гости, които имат сходни интереси или цели.

4. Изискайте RSVP и диетични изисквания

Това е от един от най-подценяваните моменти от организацията на едно парти, но е от съществено значение. Представете си колко неловки моменти ще спестите на себе си и присъстващите, ако предварително знаете кой от гостите е вегетарианец или има алергия към някой продукт. Препоръчваме не повече от две ястия за всяка степен от менюто.

5. Подгответе кухнята

Понякога да се наеме професионален готвач, който да се погрижи за менюто за цялото тържество ще ви излезе по-евтино отколкото предполагате, а също ще имате възможност да се насладите на партито през цялото време. Все пак ако имате желание лично да сготвите за своите гости и имате кулинарни способности, то се опитайте предварително да подготвите предварително възможно най-голяма част от продуктите и ястията, така че да облекчите максимално процеса и времето за готвене в деня на събитието. Така ще имате възможност да общувате повече с гостите си и да намалите излишния стрес.

6. Съставете план на масата

Прегледайте внимателно списъка с гости и преценете кои от тях ще имат най-общи теми за разговор, за да ги разположите един до друг. Подгответе и напишете картички с имената на гостите и ги разположете на масата. Според експертите, хората обичат да имат насока къде да се настанят, когато се появят на ново място.

7. Измислете тема на партито

Не е задължително партито ви да е тематично, но ако решите да имате тема, то това ще ви помогне много в избора на меню, както и декорацията. Дали темата ще бъде нещо семпло като “Лято” или пък нещо по-екзотично като “Тай парти”, то бъдете сигурни, че това е най-лесният начин да направите тържеството си запомнящо се.

8. Менюто (поне седмица предварително)
След като имате потвърждение от всички гости, имате техните хранителни предпочитания или изисквания и сте измислили евентуално тема на вечерта, бихте могли много по-лесно да определите и менюто. Също така вземете предвид, кои продукти са сезонни и какво би могло да се подготви предния ден, за да си улесните процеса на готвене в деня на партито.

9. Цветя и свещи

Никога не подценявайте силата на добре подбраните цветя и свещи за вашето парти. Ако бюджетът ви позволява поръчайте семпли аранжировки от цветя от близката цветарница. Не поръчвайте твърде високи композиции от цветя, които биха попречили на непринудения разговор през масата. Ако бюджетът ви е по-ограничен, винаги можете да се допитате до интернет и хилядите DIY сайтове за идеи, които да претворите сами. Свещи в различни размери за динамика и в цветове спрямо тематиката разположени на масата ще внесат допълнително топлина и уют.

10. Сервиз и прибори за хранене

Уверете се, че сте подбрали правилния сервиз за хранене и прибори в зависимост от менюто и темата на вечерта. Подредете всичко предварително, за да избегнете излишното суетене пред гостите, както и за да направите масата да изглежда впечатляващо. Бихте могли да купите специален сервиз в цветовете на темата или да се придържате към класическото бяло. Подредете добре изгладени кърпи пред всяко място, за да приключите с декорацията.

11. Пазар (поне два дни предварително)

Напазарувайте всичко необходимо за партито. Освен продуктите за храната, купете и подходящите напитки към нея. Убедете се, че имате под ръка здрав и представителен тирбушон и заредете хладилника с достатъчно лед, ако е необходимо купете и няколко пакета лед от магазина за всеки случай.

12. Музиката

Създайте плейлиста предварително и съобразете музиката с темата на партито и гостите, доколкото това е възможно. Изберете и алтернативен вариант, ако музикалният избор се окаже не достатъчно добър.

13. Почистване и последни приготовления (ден по-рано)

Подгответе възможно най-голяма част от менюто предварително, включително десерта. Оставете си достатъчно време да почистите къщата – не само трапезарията и дневната, но банята, кухнята и всички останали помещения, които биха могли да бъдат посетени от вашите гости. Изпразнете кошчето за боклук и миялната, за да са готови за следващия ден. Това е денят, в който да подготвите украсата от цветя, за да бъдат достатъчно свежи.

14. Планирайте сервирането на храната

Осигурете леки хапки на масата, за добре дошли на вашите гости, както и питие за добре дошли. Те ще ви осигурят достатъчно време да приготвите и сервирате стартерите и да ви спестят известно количество стрес. Също така се уверете, че имате достатъчно количество лед за напитките и план за сервирането на храната по време на цялата вечер.

15. Изберете своето място правилно

Изберете своето място предварително. Нека то бъде удобно, за да можете лесно да ставате от масата и да напускате стаята. Най-вероятно ще ви се налага да отскачате от време на време до кухнята, а също и да наливате напитки, така че това ще бъде голямо удобство за вас. В същото време, мястото ви трябва да е достатъчно централно на масата, за да се чувствате като истински домакин на партито.

16. В деня на събитието

Последни приготовления в кухнята и декорацията на масата. Не забравяйте да сложите кани с вода на масата. Оставете си достатъчно време за обличане, прическа и грим. През последния час, запалете свещите и пуснете музика, за да почувствате празнична атмосфера и да се настроите подходящо за парти. Сипете си чаша вино и си дайте миг със себе си преди посрещането на гостите.

17. Вие сте домакин 3 в 1

В крайна сметка, вие сте домакинът, шеф готвачът и човекът, който ще се грижи за забавното настроение на масата, а и по време на цялото парти. Вие ще имате различни роли – ще трябва да сервирате вкусната храна и да водите темите за разговор, познавайки своите гости най-добре. Това са доста отговорности, но биха могли да бъдат и много забавни, ако успеете да планирате всичко предварително и да се чувствате спокойни през цялата вечер.

Share: