Руби Мур – влюбена в София

Представяме Ви Руби Мур – ентусиастка, решила да живее в България.

Запознах се с Руби покрай един мой проект. Не можех да повярвам на късмета си – тя беше точният човек, когото търсех. В същото време любопитството ми надделяваше – какво може да прави една чужденка в България? Как може да зареже подреден живот и да дойде тук? Какво я е привлякло?

Срещнахме се в едно заведение в центъра на София, което Руби използва за офис. По-късно ми обясни защо обича да работи там – навън животът тече с пълна сила, можеш да го видиш през огромните витрини, а там, в заведението, времето като че е спряло – спокойствие и тишина. Допаднахме си веднага. Страхотен професионалист, с когото е адски леко да се общува. Винаги усмихната и в добро настроение, което оправя и настроението на околните. Не може да стоиш до Руби и да не се усмихваш!

Здравей, Руби. Благодарим ти за това интервю. Би ли ни разказала малко повече за себе си.

Здравейте, ами – аз съм съм родена в Северна Ирландия, но съм живяла в Шотландия единайсет години и тя е като мой втори дом. Учила съм “Медия и филмова продукция” в Шотландия и в Чешката Република. Работих в Кралската Консерватория на Шотландия пет години и преподавах сценарно писане там известно време. Но не бях щастлива в Обединеното кралство и чувствах, че искам да разперя криле. Преквалифицирах се като преподавател по английски език и започнах ново приключение, което в крайна сметка ме доведе в България.

За българите е доста странно когато чужденците избират да живеят тук. Защо дойде в България и реши да останеш?

Живеех в Истанбул, не успях да се приспособя там и ми беше доста трудно. Дойдох в София за един уикенд покрай Нова Година – за малко почивка от живота в Истанбул. Просто се влюбих в града. Когато се върнах обратно в Турция, започнах да правя планове да се преместя тук, което и направих около 2 седмици по-късно през януари 2014. Останах една година, а после отидох до Париж за 6 месеца… но ми липсваше София и се върнах през септември 2015 и оттогава съм тук. Изглежда, че си намерих мястото.

Какво беше първото ти впечатление от нашата страна?

Първото ми впечатление беше, че е много по-спокойно от Истанбул. Относително тихо, спокоен град, но в същото време въпреки това има много живот. Има много интересни събития и неща, които да правиш през цялата година.

Какво най-много те впечатли у нас българите?

Наистина бях впечатлена колко щедри са хората и откъм време и енергия – те наистина ще се постараят да ти помогнат.

Какво е най-вълнуващото нещо, което ти се е случило тук?

Може би не най-вълнуващото, но определено най-драматичното беше когато бях ударена от кола на бул. Мария Луиза. На пешеходна пътека. На Националния ден на пешеходеца. Направо бях за новините. Нямах сериозни наранявания. Бях голяма късметлийка.

Имаш ли любими места в София, които посещаваш?

Обичам ресторантите тук, в София. Има толкова много удивителни места за хранене, а едно от моите любими места е малък ресторант с градина, който се казва Family. Също обичам да седя в парка пред Народния театър “Иван Вазов” и да слушам блус и джаз банда, която свири там – много са забавни и звучат страхотно!

Има ли нещо, с което все още не можеш да свикнеш с живота тук?

Тази обсебеност от копъра. Наистина. Той е във ВСИЧКО.

Кое е това нещо, което може да те развълнува истински?

Може да не звучи много вълнуващо  – но един истински добър разговор. Свързването с някого на по-дълбоко ниво е изкуство, което трудно може да намериш тези дни – и когато открия хора, които могат да се отворят и да се свържат наистина – това е вълнуващо.

Разкажи ни малко повече за предстоящата изложба? Какво представлява проектът “In this place. In this moment” ?

Изложбата е първото събитие на Creatives-Sofia. Creatives-Sofia е фейсбук група за всеки в града, който създава или оценява изкуството под всякакъв вид или форма. Това също е начин да се свърже международната общност с българското изкуство и хората на изкуството.

През май ние празнуваме две години с тази група и имаме 300 члена – изложбата е перфектният начин да отбележим това събитие.

Избрах темата и заглавието “In this place. In this moment”, защото като че ли отразява същността на Creatives-Sofia, в това че свързва хората по страст и място. Няма значение откъде идваме, ние сме тук заедно на това място в този момент .

Изложбата е празник на различните пътища, които са довели хората тук. Независимо дали сме чужденци или местни – всеки е на пътешествие.

Разкажи ни за твоята Родина?

Северна Ирландия има едни от най-зашеметяващите и уникални природни пейзажи. Може и да се изненадате да научите, че ние имаме едни от най-удивителните плажове – просто нямаме подходящото време, за да им се наслаждаваме.

Когато се прибирам вкъщи, обичам да се разхождам по любимия си плаж до края на кея и просто да се наслаждавам на атлантическия морски въздух.  Това със сигурност ти прояснява съзнанието.

Често си мисля, че Северна Ирландия е като България в много отношения. Ние имаме трудно минало, голяма селскостопанска индустрия, любов към природата и дейностите на открито и богато културно наследство. Може би ето защо се чувствам толкова у дома си тук.

Какво ти липсва най-много от живота в Обединеното кралство?

Липсва ми това, което наричаме “the craic”. Това е ирландски термин за закачки, бърз остроумен разговор. Трудно е да се опише. Може да бъде трудно да се получи това тук поради езиковите и културни бариери. Също ми липсва Coleraine cheddar, това е кашкавал, който се произвежда в родния ми град!

Благодарим ти, Руби за отделеното време и успех на изложбата!

P.S. Изложбата ще бъде открита на 30 юли 2018 г. в 19 часа в Културен център The Art Foundation в София, ул. “Дякон Игнатий” 19.

Share: