Концертен етикет или кога да ръкопляскаме на концерт с класическа музика

Всеки ценител на концертите с класическа музика знае, че има някои по-различни правила, които публиката трябва да спазва когато присъства на такова събитие. За да си спестите доста неловки моменти, да демонстрирате добри маниери, да се насладите максимално на красотата на музиката и най-вече, за да проявите уважение към труда на всички участници на сцената, сме събрали за вас най-важните принципи на поведение, които да спазвате по време на концерт с класическа музика.

1. Концертен етикет

Основният принцип, който се спазва по време на концерт с класическа музика е да оставим всички зрители да слушат музиката необезпокоявани. Обичайно, музикалните инструменти и гласовете не се озвучават допълнително на тези концерти, и затова е изключително важно в залата да цари тишина. Освен това, голяма част от публиката иска да се наслади на всяка нота и на всеки детайл от музикалното произведение, и трябва да избягваме всяко действие, което би могло да разсейва музикантите и да пречи на публиката.

2. Облекло

В днешно време дрескодът е по-неформален, но все пак се придържайте поне към стил “smart casual”. Вашето облекло трябва да показва уважение към музикантите. Някои конкретни класически концерти и събития могат да изискват по-формално облекло. Също така има разлика дали ще посетите класически концерт в изпълнение на децата от някое музикално училище или ще присъствате на концерт в Карнеги хол.

3. Настаняване

Редно е да се настаните в залата достатъчно преди началото на концерта. Прието е това да бъде поне 5-10 минути преди началото. Попитайте разпоредителите къде точно се намират местата ви и се настанете тихо по-най краткия път. Ако се налага да вдигнете хора от местата им, за да достигнете мястото на реда си, вървете изправени, прибрали плътно чантата си и с лице към хората. Всеки би трябвало да вземе под внимание предварително трафика или прогнозата за времето и да предвиди достатъчно време, за да се придвижи до концертната зала, и да се настани на мястото си без да безпокои останалите. Ако все пак сте закъснели и музиката е започнала, изчакайте подходяща пауза, и с помощта на разпоредителите бързо и тихо се настанете на мястото си.

4. Програма

Ако организаторите са подсигурили програма за концерта, запознайте се с нея. Така ще знаете какво да очаквате, от колко части се състоят изпълненията и кога се очаква да аплодирате.

5. Телефони

Няма нищо по-дразнещо и неуважително от звъненето на телефон по време на концерт с класическа музика. Убедете се преди започването на концерта, че сте изключили звука на телефона си напълно. Не е прието също така да проверявате имейла или социалните мрежи на телфона си по време на изпълненията, защото ярката светлина от екраните също разсейва околните. Същото се отнася за снимането с тях. Проверете да не сте оставили някоя аларма включена.

6. Инструкции

Организаторите обявяват важна информация преди началото на концерта или по време на антракта. Слушайте внимателно и следвайте инструкциите. Спазвайте продължителността на антракта, който са обявили.

7. Храна и напитки

По време на концерт с класическа музика е крайно недопустимо да се разопаковат и употребяват храни и напитки.

8. Шапки

Ако носите шапка свалете я в залата, за да не пречите на видимостта към сцената на зрителите зад вас.

9. Разговори

По време на концерта не се говори. Дори най-тихото шушукане е разсейващо. Изчакайте антракта, за да обсъдите с придружителите си какво ви е направило впечатление.

10. Шум

Опитайте се да седите по време на изпълненията без да създавате излишен шум. Скърцането на седалки, потропване с крака, разлистване на програмата или изпукване на кокалчета може да бъде разсейващо за музикантите и неприятно за публиката.

11. Излизане от залата

Излизането от залата е недопустимо по време на изпълненията, освен ако не е въпрос на спешност. Бързото напускане на залата след края на концерта също се счита за груба проява, ако аплодисментите още не са свършили. Ако все пак се наложи по една или друга спешна причина да напуснете залата, опитайте се да го направите по най-бързия и безшумен начин.

12. Аплодисменти

Прието е когато диригентът излезе на сцената да бъде посрещнат с аплодисменти. Същото важи и когато напуска сцената. Аплодисментите се изразяват с ръкопляскане – свиркането и провикването не са общоприети, освен кратки възгласи “Браво”, когато наистина сте възхитени от изпълнението на музикантите. В края на концерта може да се изправите на крака, за да изразите допълнително уважение към музикантите.
Понякога едно изпълнение се състои от няколко части и не е прието да се ръкопляска в паузите между тях, защото се счита, че това разсейва музикантите, а също и нарушава емоцията и настроението, което са изграждали до момента. Следете ръцете на диригента, когато свали ръцете до тялото си, това е знак, че изпълнението е приключило и може да ръкопляскате. Ако диригентът държи ръцете вдигнати пред себе си, това означава, че музиката ще продължи и не трябва да ръкопляскате. Не нарушавайте магията на края на всяко изпълнение, особено когато музиката още затихва като избързате да ръкопляскате твърде рано. Изчакайте музиката да спре окончателно и чак тогава започнете да пляскате. Понякога е трудно човек да прецени кога наистина едно изпълнение е приключило или само отделна част от него, в такива случаи изчакайте публиката да започне да аплодира и се включете чак тогава.

13. На концерт с деца

Ако сте дошли на концерта с децата си, уверете се, че сте ги запознали предварително с правилата на поведение в залата. Предупредете ги да се държат тихо и възпитано, и да не ритат по седалките на предните редове. Ако се разплачат направете всичко възможно бързо и тихо да излезете с тях от залата.

14. Кашлица

Ако усетите пристъп на кашлица, опитайте се да изчакате момент от изпълнението, в което музиката е по-силна и използвайте кърпичка, за да потиснете шума от кашлицата. Ако често имате пристъпи на кашлица подсигурете си предварително малки бонбонки без шумящи опаковки, които да облекчат пристъпите. Ако имате някакъв вид алергия, вземете лекарство преди концерта, за да контролирате симптомите. Ако все пак получите по-настойчив пристъп на кашлица, който не може да овладеете, то се опитайте тихо да излезете от залата, докато пристъпът премине.

15. Снимки

Не е прието да се правят снимки по време на музикалните изпълнения – особено с телефон или с фотоапарат със светкавица.

16. Антракт

Възползвайте се от антракта. Това е времето, когато може да отидете да се освежите, да се обадите по телефона ако се налага или да си купите вода или освежителна напитка, но се уверете, че ще успеете да се върнете на мястото си преди концерта да започне.

Share: