“КАЗУС” или трудно ли се прави независимо кино в България

През последните дни в медиите се разшумя за нова филмова продукция, в която ще участва Жени Калканджиева в ролята на порноактриса. Днес ще Ви разкрием малко повече за този филм.
Трудно ли се прави независимо кино, лесно ли продуцентите намират финансиране, защо чужденците предпочитат да снимат в България, са част от въпросите, които зададохме на Асен Тасев – сценарист, режисьор и продуцент на филма “Казус”.


Как се роди идеята за Вашия филм?

Както всички идеи за филми – изневиделица! Обединих два сценария в един и… Стана!

Защо “Казус”?

Защото става дума за логически невъзможен юридически казус, свързан с родителските права над едно дете.

Какво е посланието Ви?

Злото е безсилно.

Кой е продуцент на проекта?

Който намери парите, за да го плати! Работя с няколко души едновременно. Имаме уговорка за френско копродуциране, но при условие, че намерим нашата част от бюджета.

По-сложен ли е процесът, когато се работи в копродукция?

В сравнение с официалните начини за финансиране на филми в България и огромната корупция, която съществува в разпределението на средствата, а така също и напълно партизанската логика на процеса на тяхното предоставяне, всеки един друг начин прилича на детска закачка!

Все още очакваме да се появят и в България хора, които да имат амбициите да спечелят чрез нас и да продължат да печелят от наистина качествени и независими български филми.

С какво България е атрактивна за чуждите продуценти?

С безобразно ниските цени за производство.

Какво е мнението Ви за съвременното българско кино?

Съвременното българско кино е отвращаващо.

Кой е последният филм, който гледахте?

„За тялото и душата“.

Какво отличава „Казус?“

„Казус“ е съвършено нов драматургичен жанр. Базиран върху принципите на магическия реализъм, той цели, независимо от скрупульозната детайлност, обективност и натуралистичност на действието и историите, които разказва, да остави „логиката на очевидността“ напълно безпомощна.

Кои са актьорите, които участват във филма?

Евгения Калканджиева
Оливие Ламбер
Габриел Томов
Снежина Петрова
Галя Александрова
Стефан Попов
Красимир Недев
Делчо Чолаков и още няколко…

Виждаме и имена на непрофесионални актьори. Как се справят те?

Да. Още от ВИТИЗ предпочитам така наречените “натуршчици”. Хора, които са достатъчно интелигентни, имат ярко екранно присъствие, но по никой начин не са отровени от театралниченето на конвенционалните “актьори”. С тях се работи перфектно! Жени Калканджиева, например, след дългия опит, който има пред фотоапарата, може да бъде пример за всяка една иначе “професионална” българска актриса по отношение на дисциплината, коректността и всеотдайността. За Оливие и за Габи ( Хлапето ) пък да не говорим. Те просто живеят във филма!

Как протече кастингът? Кой беше най-важният фактор при избора на актьори?

Талантът.

И поради тая причина в главните роли няма професионални актьори. Българските актьори обикновено са театрали и при това на доста ниско ниво. Няма почти нито един (освен тези няколко, които съм изброил горе), който да има поне бегла представа и култура за поведение пред камера.

Кастингът протече прекрасно и потвърди предварителния ми избор.

От колко човека се състои екипът Ви? Бихте ли ги представили?

Много са.

На какъв етап сте в момента? Доволни ли сте от резултата дотук?

Начало на репетиции. Много съм доволен!

Трудно ли се прави независимо кино?

Не! Изобщо!

Трудно се прави нещо, което не разбираш. Аз разбирам от кино и правенето му ми е само и единствено удоволствие. Например, във филма ще има похват, който ще е иновация, която все още не е използвана никога и от никого досега. Това ми доставя истинско, почти физическо удоволствие!

Да не говорим пък работата с актьорите и великолепната атмосфера в екипа от съмишленици!

Не се „прави“ трудно! Трудно се финансира!

Откъде намирате финансиране?

Чрез възможността за обществено събиране и частни средства, които не са свързани по никакъв начин с тази индустрия и като правило са външни. Българските „бизнесмени“ не умеят да инвестират и да изкарват пари. Те умеят само да взимат.

Защо?!

Прост пример. Според всички разчети от бокс офиса, филмът, поради изключително ниския си бюджет, ще се изплати веднага, още само след прожекциите си в България. Предстои му обаче разпространение във Франция, в Канада, в САЩ. Така инвестицията, която някой би се решил да направи, ще достигне не само възвръщаемост, но като минимум просто ще се удвои! (Направили сме бизнес план и разчети за всичко това…)

Нито един български „бизнесмен“ обаче не прояви интерес. А сме разговаряли с хора, за които бюджетът на нашия филм с мъка надхвърля техните дневни джобни.

Та така… Трагедия!

Но пък имаме на практика такъв от поне двама външни – френската продуцентска група, които страшно харесаха сценария, за която споменах и независим гръцки инвеститор.
Моята мечта обаче е друга! Да направим наистина обществено финансиране на проекта. И не само на този, но на всички останали проекти в България, за които зрителят реши, че си струва. По примера на Нешънъл Джеографик и другите водещи компании в това отношение. По този начин ще върнем киното и особено – Българското кино, в онова необходимо състояние на необходимост за публиката, което така силно липсва на всички съвременни български филми, които се стараят единствено да копират американските клишета.
И затова моля всеки, който иска да помогне, с каквато и да е сума, да ни се довери и да използва нашата сметка, без опасение, че средствата ще бъдат разхитени!
BGN
BPBIBGSF
BG52BPBI79401052664103

По график кога може да очакваме да видим филма на големия екран?

Есента на следващата година.


А.Тасев Асен Тасев е завършил ВИТИЗ в класа на Георги Дюлгеров, специалност „Кино, телевизионна и театрална режисура“. Снимал е редица късометражни филми и е с дългогодишен опит в най-големите български телевизии. Участвал е в производството на единични и серийни документални продукции, телевизионни, игрални продукции, шоу-програми, публицистични предавания, рекламни кампании, музикални събития, концерти и др.

Share: