СЪВЕТИТЕ НА ЕКСПЕРТА: КРАСИВА КОСА

Един от най-добрите и евтини съвети за добър външен вид е, че човек винаги трябва да е с чисти обувки и добре поддържана коса. Красивата коса е едно от най-силните оръжия на жената и една от най-ценните ѝ инвестиции. За да разберем какво трябва да правим, за да имаме красива коса се обърнахме за съвет към коафьора Анита Банкова.

 • Здравейте, Анита и благодарим, че приехте поканата ни да отговорите на нашите въпроси и да дадете експертни съвети за красива коса. Вярно ли е, че зимата косите се нуждаят от повече грижа и в какво се изразява тя?
 • Косата се нуждае от грижа през зимния сезон. Тя е изложена на честа смяна на климатични условия като студено, топло, вятър, влага, носенето на шапки, които я спарват и води до омазняване, особено при по тънките коси, което я кара да страда. Добре е да правим повече терапии за хидратация и възстановяване и да я подготвим за зимата.

 • Какви ще бъдат тенденциите в прическите през зимния сезон?
 • Тенденциите през този сезон са косите да бъдат боядисани в цветове с метален ефект – металическо розово, виолет, сини акценти и, разбира се, сребристо, а прическите са стил „BOB” подстригване масивни форми с дълбок и прав бретон.

 • Има доста разнопосочни съвети относно това колко често трябва да се мие косата и по колко пъти да се прилага шампоанът, какъв е Вашият съвет?
 • Да, за съжаление, има хора, които не знаят как да измиват правилно косата си, колко често да я мият и кой е правилният шампоан за тях. За мен като фризьор е много важно да кажа на клиентите си как да се грижат за косата, да им дам препоръки, както за тях самите, така и за техните деца. Чувствам го за отговорност и дълг. Когато си мием косата, трябва да знаем, че винаги трябва да я измиваме два пъти със шампоан. С първото нанасяне на шампоана измиваме прахта и стилизантите, които са се наслоили в дължината. С второто нанасяне на шампоана вече правим хубаво почистване на скалпа с лек масаж, за да почистим добре скалпа от замърсяванията и себума, който той отделя. Доброто почистване и измиване на скалпа и косата могат да предотвратят много от проблемите, които хората срещат, като пърхот, косопад и др. кожни заболявания на кожата на главата.

 • Уврежда ли косата честото използване на сешоар, маша или преса за коса и как може да я предпазим?
 • Честото използване в домашни условия на маши и преси уврежда косата. Повечето клиенти не знаят как правилно да използват тези уреди и се стига понякога до скъсването на цели кичури коса. За да предотвратим това, е необходимо да ползваме продукти, които се впръскват или нанасят на косата преди всяка топлинна обработка с преса, маша и сешоар. Също така има и шампоани, които спомагат за изглаждането на кутикулата на косъма, укрепват го повече и заглаждат раздвоени върхове (т.н. цъфтящи краища). Когато ползват преса за изправяне или навиване на косата, за по голяма безопасност е желателно пресата им да бъде настроена на не повече от 180 градуса. А ако искат перфектната права коса или страхотните романтични къдрици, съветът ми е да посетят своя фризьор.

 • Колко често е необходимо косата да се подстригва?
 • Много е относително колко често трябва да подстригваме косата си. Ако имаме къса коса или прическа в стил каре, е добре да ги поддържаме всеки месец. Ако косата ни е дълга и здрава и не я третираме много, може на 2-3 месеца. Ако много често ползваме преси и маши, е добре да почистваме върховете на месец – месец и половина. При мъжете за добра прическа и хубав външен вид е желателно да посещават своя фризьор на всеки 20 дни.

 • Какви грижи изисква боядисваната коса?
 • Много любим въпрос и болезнена тема за мен като колорист. Когато боядисваме косата си в къщи, се случва следното:
  Първо, отиваме в магазина, харесваме си даден цвят, купуваме си го и очакваме да стане като на картинката. Обикновено ни боядисва съседката, съпругът или ние самите, от което резултатът е коса на петна и небоядисана на места.
  Второ, цветът най-често не е този от картинката, а и има разлика от корените ни и дължините.
  Трето, с времето цветът на косата ни става все по-тъмен в дължината, даже може и към черно да стигне, въпреки че си купуваме всеки път един и същи номер боя. Това е така, защото тези бои съдържат малко на брой пигменти, които да направят някакво оцветяване, натрупват се на повърхността на косъма и с времето косата става все по-тъмна и по-тъмна.
  Четвърто, при всяко боядисване нанасяме боята по цялата коса, защото цветът се е отмил, което я изтощава много. Често жените, които искат да са в русо-пепелната гама, като се боядисат, косата им зеленее. Това е цяла наука, наречена колориметрия – на какъв естествен цвят, какъв да сложим, за да получим желания и с кой цвят да премахнем нежелания оттенък или с кой да го получим.
  Пето, от тези бои косата изсъхва прекалено много, защото те или не съдържат никакви съставки, които да я подхранват при самото боядисване, или те са в толкова минимално количество, че не са достатъчни, за да отдадат оптималната грижа ,за да имаме боядисана здрава, мека и блестяща коса. Общо взето, ние сме склонни повече да вярваме на рекламата по медиите, а не на професионалистите.
  Шесто, тези бои не могат да покриват 100 % бялата ни коса.
  И когато решим, че е дошло време да отидем на фризьор, средствата, които ще отделим в началото, ще бъдат в пъти повече, защото фризьорът ще трябва да се бори с премахването на „магазинната“ боя, да направи равен и красив цвят и да я подхрани с подходящите терапии.

 • Каква е разликата между това да си боядисваме косата вкъщи и в професионален, фризьорски салон?
 • Фризьорски салон Анита Банкова

  За да поддържаме добре боядисаната коса, е необходимо да ползваме качествена професионална козметика, препоръчана ни от нашия фризьор. Има много видове шампоани, маски и балсами на пазара, но правилните са тези, които могат да отговорят на нуждите на нашата коса. Ако косата ни е боядисана и тънка, е добре да ползваме шампоан с балсам за тънка коса, в който има и съставки за запазване дълготрайността на цвета. Ако в случая вземем подхранващ шампоан или такъв, който да е само за боядисана коса, може да утежним косата си, което няма да ни хареса, защото тя ще се омазнява по-бързо. Ако имаме заболяване на скалпа и ползваме лечебен шампоан, цветът ни ще се отмива прекалено бързо, но за това има маски, които имат цвят, за да освежават косата ни, същевременно я подхранват, заглаждат и й дават много блясък. Като цяло ние сме тези, които трябва да ви препоръчаме правилната домашна грижа, така че да поддържате косата и скалпа си в добро състояние.

 • Има ли разлика между продуктите за коса, които се продават масово в магазините и продуктите, които използвате в салоните за красота?
 • Разбира се, че има разлика от професионалните продукти и тези в магазина. Всяка фирма, произвеждаща продукти за масмаркет, влага голяма част от средствата си за реклама, а не за да направи качествен продукт. Целта им е да е евтин, за да се продава и те да печелят. Ще дам пример: Защо в един шампоан за лечение на така наречения пърхот (което е общо понятие) в магазина струва 5-6 лв., а на добра професионална марка е в пъти по скъп (30-40 лв. например). В този за 5-6 лв. няма нищо, затова е и толкова евтин, или най-много да са сложили малко количество антибиотик, който да потисне проблема, а не да го лекува, за да може, когато го ползваме, да се чувстваме добре, а когато спрем, отново да се появи „пърхот“. И си казваме: а, няма да го сменям, защото само той ми помага. Ми, не, той не лекува, а потиска и с времето скалпът страда все повече, но тихо, а от там и косата ни. Това е така, защото кожата е орган, който, както може да отделя, така и да абсорбира полезни и вредни съставки. И когато ползваме некачествени измиващи средства, съставките се абсорбират от кожата на главата ни, достигат до дермиса, където се намира фоликула на косъма и тези вредни съставки започват бавното му унищожаване. Това често води до косопад.

 • Как една заета жена, която не разполага с много време, би могла да оформя косата си така, че да изглежда добре, без много усилия?
 • Да, може, за целта нейният фризьор трябва да я обучи и да й даде подходящите стилизиращи продукти, с които лесно да се справя. Понятие като това да изляза от банята и да изглеждам с прическа, няма. Винаги е необходимо поне малко да се погрижим за фризурата си, както се грижим за много други неща. Въпрос на приоритет.

 • Напоследък са много популярни масла от различни източници. Наистина ли са толкова полезни, кои масла са за предпочитане и как точно се използват?
 • Маслата са полезни, но само тези, които са естествени, натурални. На пазара има много продукти с масла, но повечето от тях са минерални. Разликата е, че натуралните масла са придобити от естествени източници, извлечени са от билки, растения и т.н. и те се абсорбират 100% от косата или кожата, защото имат малки молекули, които навлизат без проблем. А минералните са производни на петролни продукти, създадени по изкуствен начин и са с голяма молекула, която не се абсорбира нито от кожата, нито от косата. Единственото което правят, е да я отежняват и омазняват .

 • Кои са продуктите за коса, без които една жена не може?
 • Жената винаги трябва да има подходящия шампоан и балсам за ежедневна грижа, маска, с която да подхранва косата си веднъж на 3-4 измивания. Да има еликсир с естествени масла, които да нанася, когато тя е мокра за допълнителна хидратация и предпазване от раздвоени краища, продукт, който да впръсква или нанася преди топлинна обработка със сешоар преса, маша и два стайлинг продукта, с които да я оформя добре.

 • Как можем да подберем най-подходящия цвят за косата си?
 • Цветът е този, който ще изрази най-добре нас и характера ни. Ще ни даде повече свежест, по-сияйно излъчване, ще прикрие следите на времето и най важното е да ни отива и да се чувстваме добре.

 • Кои са най-честите грешки, които допускат жените по отношение на косата си?
 • Не отделят достатъчно време за нея, не ползват подходящите продукти, не си измиват правилно косата. Някои си купуват цял арсенал от техника, която не могат да ползват правилно, което води до нейното изгаряне.

 • Какъв е най-важният съвет, който бихте дали на жените за косата?
 • Да намерят своя фризьор, да му се доверят и да се вслушват в съветите му. В крайна сметка, ние за това сме учили, и продължаваме да учим, да ходим на обучения, които да ни правят по-добри в работата, за да бъдем полезни на вас и да имате най красивата и здрава коса. Не подценявайте нашата професия. Както вярвате на адвоката и на лекаря си, така вярвайте и на нас.


  Фризьор Анита БанковаАнита Банкова е водещ преподавател на Revlon Professional за България и главен фризьор и собственик на студио за фризьорство и маникюр „Анита Банкова“. През 2015 г. преминава успешно премиум програма за преподаватели на Revlon Professional и получава правото да води авторското им обучение за подстригване, цвят, стайлинг и управление в салона 360‘ Method. Участвала е в множество обучения на марката в някои от академиите й като Париж, Барселона, Лисабон, Мадрид, където покрива и специализирано обучение за мъжко фризьорство в академията на American Crew. Често пътува из страната, където обучава фризьори, които повишават своите знания и умения. Анита започва своята професионална кариера преди повече от 19 години, а сред клиентите, с които е работила, са Графа, група „Обратен ефект“, балет „Модел“, балет „Експлоуз“, „Акага“, Стоян Михалев, Ники Кънчев, Ла Ти Да, Бон-Бон, и др.

  Share: