Съветите на експерта: Грим – тенденции и полезни съвети

Свързах се с Габи от Mascarada покрай важен за мен личен празник. Лично аз за пръв път ще си правя професионален грим и съм страшо развълнувана и нетърпелива 🙂 Докато чакам да дойде заветната дата, реших да й задам няколко въпроса относно тенденциите в грима за предстоящите абитуриентски балове, какво трябва да знаем за гримирането вкъщи и при професионалист, как да се гримираме според възрастта и още полезни и интересни, надявам се, теми.

полезни съвети за гримиране

Фотограф: Пламен Цветков

Здравейте, моля да се представите на кратко.
– Здравейте, първо искам да Ви благодаря, че се обърнахте към мен.
Казвам се Габи, гримьор съм на свободна практика. Преди няколко години реших да се отдам професионално на хобито си. Преминах през няколко курса за квалификация и множество групови обучение при големи имена (+световноизвестни)  в бранша. В социалните мрежи мога да бъда намерена като Mascarada.
За момента се радвам на много добро отношение към работата си и това е едно от най-големите признания за работещия, независимо в коя сфера на работа се намира.
Всичко това, колкото и малко да е, е постигнато благодарение на моите клиенти, срещите с различни характери и лица, благодарение на които се развивам в професионален план. Работата ми е динамична и в най-голяма степен креативна.  Освен гримьор, най-често аз съм и приятел, стилист, организатор проекти и човек с когото може да поговориш и да получиш възможно най-искрен съвет.
Обожавам работата с хора, за мен това е и една от най-важните основи за “работа с клиенти” – да обичаш хората генерално. В свободното си време организирам (или участвам) в различни beauty фотосесии с изключително талантливи фотографи и модели.

Съвсем скоро предстоят абитуриентски балове. Можем ли да говорим за тенденции в абитуриентския грим?
– Глобалните тенденции за момента са няколко. Една от основните е: чиста, доколкото е възможно натурална кожа, без тежко и прекалено видимо контуриране, а по-скоро подчертаване на естествената красота. Хайлайтър, което за мен означава – свежест и здраве.
За очите много актуални за пролетта са прасковените, розовеещи цветове, които могат да бъдат подсилени с очна линия (като очната линия може да бъде и цветна, металическа ). Металическите тонове са хит и тази година, но определението “металически, бляскави” не бива да ни плаши, тъй като те могат да бъдат използвани като акцент, без да са прекалено крещящи.
Опушеният грим е една вечна класика. За пролетта той може да бъде в кафяви нюанси или подходящи на тоалета.
Мигли. По световните подиуми видяхме, че миглите могат да бъдат силно подчертани + долната им част. Изкуствените мигли няма да бъдат в повече, ако се следват тенденциите. Изкуствените или добре подчертани мигли отварят погледа и правят гримът завършен.
Устните могат да бъдат подчертани с “вечното” червено и неговите разновидности като бордо, вишна, винено и така до керемидено. За момичетата, които предпочитат леките нюанси, отново прасковено, бледо розово, нюд,  дори само с гланц/глос пак няма да сгрешат, тъй като това е една от най-актуалните тенденции.
Балът е специален повод за мен, най-важното е да се съобразя със желанието на човека срещу мен, като винаги може да съчетаем неговите желания с тенденциите, подходящи за неговият цветотип и форма на лице и очи.

опушен грим

Фотограф: Асен Великов Модел: Лия Любенова

Какви съвети бихте дали на момичетата, които завършват, относно грима?
С риск да противореча на определението грим, моят съвет е “ Не прекалявайте”. Бъдете максимално естествени. Младото лице не се нуждае от много грим, от много фон дьо тен и черен цвят. Младото лице се подчертава с малко. Тъмните цветове могат да бъдат акценти. Ако обичате черно, може да заложите на очна линия или много хубаво опушен черен молив, примесен с нюд нюанси. Ако обичате цветните сенки, нека те бъдат акцент във вътрешният ъгъл на окото. Ако обичате червено червило, нека то бъде в хармония с един по-лек очен грим. Важно е да има баланс, грижа за кожата и добро самочувствие.

Професионален гримьор или грим вкъщи?
Кои са най-сериозните грешки, които ние, жените, допускаме, когато се гримираме сами?
Всяка жена познава лицето си най-добре и по подразбиране, всяка жена гримира себе си най-добре. Това, което трябва да се вземе предвид гримът вкъщи, е: -Декоративната козметика да се нанася на добре почистено и хидратирано лице.

-Самият процес на грим трябва да бъде на светлина максимално близо до дневната или директно на дневна (но не директна слънчева светлина).

-Преди нанасяне на основа (фон дьо тен, bb cream и пр. ) е хубаво ръцете да са почистени . Важното е  да изберете фон дьо тен, който отговаря на вашия тон на кожата. Това ще разберете, като преди покупката на продукта го изпробвате на лицето или шията си – противно на всички мнения, че фон дьо тен  се пробва върху китката.

Професионалният гримьор може да ви насочи към правилния нюанс на цветове, подходящи за вашият цветотип, може да прецени формата на лицето и очите и да ви предложи да се гримирате (и гримира) според тях, като следвате естествените си линии.
Повечето жени, с които се срещам, се справят прекрасно с макиажа си и избират професионалист за много специален за тях повод. Тогава избираме по-пищна визия откъм цветове, подчертаваме по-силно лицето. И се получава “уау” ефект, тъй като през нашия поглед и умения може да променим жената коренно, в положителна насока.
Професионалният грим е услуга, която е предпочитана за сватби, кръщенета, балове и по-специални поводи. Все повече ни търсят и жени за индивидуални уроци по грим, които, в последствие, да надграждат своите умения вкъщи.

естествен грим

фотограф: Влади Кръстев
модел: Мирела Миткова

Има ли нещо, което трябва да знаем, преди да отидем на професионален гримьор?
Трябва да знаете дали имате алергия към червила (в червилата се съдържат масла, които могат да бъдат алергени). Въпреки че шансът от алергична реакция е 0.001%, историята познава и такива случаи. Обикновено хората, които имат алергии знаят за тях и при тях гримът е с по-специални продукти. Не е хубаво да имате открити “пресни” рани и наранявания. В пика на миглите “косъм по косъм “ е важно да знаете, че грим не се нанася поне 12 часа след първата процедура, тъй като е възможна реакция между лепилото и съставките на декоративната козметика.  Преди да посетите професионален гримьор , също е препоръчително да почистите лицето си и веждите (ако го правите по принцип). Понякога и самият гримьор може да почисти веждите, в зависимост от времето, с което разполагате.
И най-важното преди процедурата е да се отпуснете, тъй като самият грим е като лека СПА терапия за лице 🙂

Ежедневното гримиране вреди ли на кожата?
Водят се много спорове по темата. За мен е важно какво се случва преди грима. Важна е грижата за лицето, бялата козметика по възможност да е за индивидуалния тип кожа, хранене, физическа активност.
За момента съществуват минерални продукти, които не биха навредили на кожата при всекидневно използване. Съвременните продукти са много изчистени откъм вредни вещества. Повечето фон дьо тени имат и слънцезащитен фактор, както знаем е добре да предпазваме кожата от слънчевите лъчи.
Бих казала, че всичко трябва да е с мярка. Все пак, повечето от нас нанасят грим всеки ден и почистването на лицето трябва да е нежно, кожата не бива да се търка грубо. С леки масажни движения се премахва грима.
Всичко , което нанасяме на лицето трябва да е внимателно и добре проверено.

Само скъпият грим ли е качествен?
За щастие, има прекалено много бюджетни и “дрогерийни” марки, които ни предлагат хубаво и доказано качество на разумна цена.
В практиката си научих, че не всички скъпи продукти непременно действат за персонално или професионално ползване, както и обратното.
Радва ме факта, че има контрол над продуктите и техния състав.
Това, което препоръчвам  е, да не се купуват продукти с неясен произход и от мними сайтове, както и реплики на скъпи продукти, защото не се знае какво точно има в състава им!

Без кои продукти за грим не може съвременната жена?
-По мои наблюдения, повечето жени могат и без декоративна козметика.
Най-често се срещам с жени, които разполагат с фон дьо тен, пудра, руж/бронзър, спирала, молив за очи, червила и моливи за устни, сенки за очи, които са най-рядко използвани. В ежедневието си по-скоро залагаме на визията грим/ без грим. Прави ми впечатление, че повечето  българки имаме добра здравна култура и залагаме на грижата за кожата и вътрешното ни спокойствие, защото, както знаем , красотата идва отвътре.

полезни съвети за грим

Фотограф: Асен Великов
Модел: Лия Любенова


Има ли разлика в това как да се гримираме когато сме на 20, 30, 40 или 50? Какви съвети бихте дали за всяка възрастова група?
Първият и най-основен съвет е – полагайте грижа за кожата си. Доколкото е възможно, хранете се здравословно, доставяйте си приятни емоции, за да може гримът, независимо от възрастта, да подчертава красотата ви. Във времето, в което живеем, няма правила и ограничения, общо взето всеки е свободен да излезе във вид, в който се харесва. За мен лично красотата няма възраст!

Все пак, на 20-30 години жената може да си позволи много повече в грима откъм цветове и наситеност. “Младостта не е порок”, както е казал авторът, младостта е дар и се радвам на момичета, които й се отдават подобаващо.

Жената на 40-50 години може да се заложи на Холивудска класика, на акценти , на озаряване. Жената в тази си възраст вече е открила какво й подхожда, чувства се улегнала и в повечето случаи залага на класика.

Над 50 години жената е открила изцяло себе си и това, което виждам е, че много жени на тази възраст са изключително уверени и готови за експерименти 🙂 Те носят мъдрост, опит и се радват на живота .

Фотограф: Peter Ivanov
Модел: Петя Цветкова

Напоследък стана модерно много знаменитости да се снимат в социалните мрежи без грим, наблюдава ли се такава тенденция към натуралния вид на жената?
Всъщност тази така наречена тенденция е нещо напълно нормално за хората, които не са знаменитости. Предполагам общественият натиск над известните хора  е доста голям, тъй като са под “светлините” на прожекторите и от тях се “изисква” да изглеждат перфектно във всеки един момент. Тенденциите се менят постоянно, мисля , че естествената визия винаги ще бъде преди всички останали.


Може да се свържете с Габи от Mascarada във Фейсбук ТУК

Последвайте Mascarada и в Instagram ТУК и разгледайте още красиви снимки

Share: