Когато шефът крещи

Случай 1 – когато си допуснал грешка

Допуснал си грешка в работата си. Шефът е бесен. Внезапно получаваш силно сърцебиене, обливаш се в пот и се молиш земята да се разтвори и да те погълне…Хайде, и най-безстрашните са го изпитвали, нали?

Казват, че в живота има три сигурни неща: смъртта, данъците и шефът да се ядоса. Е, последното може би е малко преувеличено, но със сигурност никой не би искал да попадне под канонада от жлъчни думи и изскочили очи, пълни със светкавици.

Ако само мисълта за това те изпълва с ужас, не се притеснявай, не е нужно всеки ден да се чувстваш като на бойно поле и да си налагаш пълна бойна мобилизация, за да „изкараш“ работния си ден.

Предлагаме ти няколко полезни техники, които ще ти помогнат да навигираш и в най-трудните ситуации с щефа и ще те избавят от излишното безпокойство.

  1. Не обвинявай другите

Когато допуснем грешка, реакцията ни често е да отклоним вината от себе си. Но това е една от най-честите причините мениджърите да се дразнят и да се „възпламеняват“. Играта на вина ще предизвика повече гняв на работното място и ще влоши отношенията в екипа.

Вместо да обвиняваш другите, просто признай грешката си. Извини се, но внимавай да не звучиш обяснително.

  1. Не заравяй главата в пясъка

Другата често срещана реакция в подобни ситуации е просто „да си заровим главата в пясъка“ и да чакаме бурята да отмине. Тази стратегия не помага на щраусите, няма да помогне и на теб. Отлагането на разговора само ще направи ситуацията още по-тежка. Още повече, че това ще отложи решаването на проблема, а и по този начин ще оставиш шефа да си мисли най-лошото за теб и няма да му дадеш възможност да разбере твоята гледна точка.

Ключът е комуникацията и разрешаването на проблема. Проведете открит и честен разговор относно това, какво се е случило, и така по-бързо ще оставиш неприятната ситуация зад гърба си.

  1. Излез със собствено решение

Предложи на шефа си идеи как може да се оптимизира работният процес. Това ще му покаже, че си целенасочен, проактивен и, простичко казано, „ти пука“.

  1. Не допускай същата грешка втори път

Грешката, сама по себе си, не е голяма работа. Но колкото по-често се случва, толкова повече бомбата ще тиктака. Каквото и да си объркал, помисли защо се е случило и как може нещата да се направят по различен начин, за да се избегне повторение на грешката.

В крайна сметка никой не очаква от теб да си съвършен, дори и шефът. Просто бъди отдаден и покажи, че си си взели поука.

Така че – без драма! Всеки греши, но не всеки си признава и това всъщност е драматичното в цялата ситуация.

В крайна сметка, ако нищо не помогне и отношенията са стигнали до пълен разрив – усмихни се, излез с приятели, отпусни му края и хич не се впечатлявай.

Забрави за страха. Назрял е моментът за нещо ново – вероятно по-добро.

Ако пък работиш с шеф, който лесно се ядосва и избухва – прочети как да се справиш с това ТУК

 

Share: