Как да си поискаме увеличение на заплатата от шефа
и да го получим

Ако си мислите, че вършите чудесна работа за своя работодател от дълго време, най-естественото нещо е да получите увеличение на заплатата. Но понякога шефът има нужда от напомняне. Ако се чудите кой е най-правилният и успешен начин да си поискате повишение на заплатата, то ще намерите отговорите при нас. Ще ни благодарите в началото на следващия месец : )

Според Wall Street Journal и наскоро проведено проучване, 70% от хората, които са поискали увеличение на трудовото си възнаграждение са получили известно повишение. Данните за това проучване се базират върху информация за 160000 служители. Според същото изследване, почти 40% от служителите са получили точно такова увеличение на заплатата, каквото са поискали. Останалите близо 30% са получили по-малко, а тези които са получили отрицателен отговор, основният довод на ръководството е било ограничена възможност на бюджета на фирмата. Така че според статистиката шансът ви е достатъчно голям, вижте какво съветват експертите и действайте.

1. Изберете правилния момент

Преди да поискате повишение от шефа, първо трябва да си отговорите на следните въпроси:

 • Наскоро получавали ли сте положителни отзиви за своята работа?
 • В последните месеци възлагали ли са ви отговорни задачи и големи проекти?
 • Фирмата ви достатъчно финансово стабилна ли е в последно време?
 • Имате ли информация какви заплати получават служители на вашата позиция във вашата фирма или в конкурентни фирми?
 • Запознати ли сте с практиката във вашата фирма относно увеличението на заплатите – има ли определен период в годината, когато се взимат тези решения и какъв процент обичайно са тези повишения?
 • Към кого точно трябва да отправите искането си – към прекия си шеф, към отдел Човешки ресурси или директно към шефа на фирмата?
 • Наясно ли сте с тенденциите във вашата индустрия?
 • Решили ли сте точно колко увеличение на заплатата целите?

Не на последно място запознайте се с дневния график на вашия шеф и преценете кога е най-удобно да говорите с него.
И не забравяйте, най-добрият момент за поставяне на подобен въпрос винаги е след приключване на успешен проект и когато шефът е в добро настроение.

2. Насрочете си среща с шефа

Когато поискате предварително уговорена среща, шефът ви ще разбере, че имате сериозен въпрос, който да дискутирате и ще ви отдели необходимото внимание и време.

3. Подгответе се сериозно за разговора

Независимо в какви отношения сте с шефа ви, той или тя ще очаква да му докажете, че заслужавате повишението, което искате и няма да получите положителен отговор ако не сте добре подготвен.

Изградете своето изложение ясно:

 • Направете списък с вашите постижения и в каква степен са допринесли за успеха на фирмата.
 • Включете последните проекти и задачи, с които сте се справили безупречно
 • Добавете професионалното си представяне особено когато сте надхвърляли очакваното и сте добавяли реална стойност за вашата фирма.
 • Ако сте работили извънредно и сте се справили с невъзможни крайни сроково, сега е моментът да го припомните
 • Ако сте получили наскоро допълнителни отговорности, с които сте се справили ги изтъкнете.
  Поели сте инициативата във важен момент
 • Пестите време и пари на фирмата ви по един или друг начин
 • Подобрили сте процес или система, които са допринесли за успеха на даден проект или дейност
 • Не се сравнявайте с други колеги – това по-скоро прилича на интриганство отколкото на довод
 • Винаги когато е възможно използвайте стойности и статистика.
 • Репетирайте изложението си, както и отговорите на евентуални въпроси, свързани с него

Не забравяйте, че вашите доводи трябва да са свързани с професионалното ви представяне. Събития от личния ви живот, колкото и да са трудни и предизвикателни не могат да бъдат основание да поискате увеличение на възнаграждението ви. Децата, ипотеката или лични проблеми могат да събудят съчувствие, но не са повод за увеличение на трудовото ви възнаграждение.

Фокусирайте се защо заслужавате повишение на заплатата, а не защо се нуждаете от него!

4. Бъдете кратки и ясни

По време на разговора се опитайте да бъдете максимално ясни и кратки в искането си. Ако предварителното ви проучване е показало, че вашето заплащане е много под обичайното за длъжността, фирмата или конкуренцията можете да се обосновете допълнително, но без да сте обвинителни. Дайте необходимите доводи и избягвайте излишната емоция. Не звучете мрънкащо, оплакващо, молещо се или агресивно. Подходете професионално.

5. По време на разговора изразете уважение и благодарност

Най-вероятно имате поне няколко причини да работите точно в тази фирма и за този човек. Не забравяйте да изразите необходимото уважение и благодарност за положителните неща, които сте получили като служител във вашата фирма. Покажете, че се радвате, че имате точно тази работа в тази фирма.

6. Изразете ентусиазъм за бъдещето на фирмата

Ако проявите интерес за бъдещето развитие на фирмата и предстоящите проекти, които ви предстоят, вашият шеф ще разбере, че всъщност вие сте един ценен служител, в когото си заслужава да инвестира. Представете своите дългосрочни цели във фирмата и в каква степен ще допринесете за успеха на цялата фирма. Ентусиазмът е положителна емоция, която може да бъде много заразителна и мотивираща, не я подценявайте.

7. Приключете разговора навреме

След като приключите своето изложение, преценете дали ще получите отговор на момента или ще се наложи да изчакате да обмислят вашето искане. Ако не получите отговор веднага, най-добрият ви ход е да попитате в какъв срок вашият въпрос ще бъде разгледан. По-лошо от от това да получите отрицателен отговор е да не получите никакъв. И най-важното, не импровизирайте, подгответе се за евентуални допълнителни въпроси преди срещата и се опитайте да бъдете достатъчно уверен в себе си, защото ако вие не сте уверени, че заслужавате увеличение, как шефът ви да повярва.

8. Ако получите отрицателна реакция по време на срещата

Ако усетите, че искането ви няма да получи положителен отговор, можете да попитате какви необходими стъпки трябва да предприемете, за да получите евентуално повишение на заплатата в близко бъдеще – може би повишаване на квалификацията или допълнителни усилия в конкретна посока.

9. Използването на оферта от конкурентна фирма или ултиматум за напускане не са най-доброто оръжие

Никой човек не обича да бъде изнудван по един или друг начин. Ако използвате като довод евентуално напускане или предложение от друга фирма се подгответе да претърпите неуспех.

10. Имайте реалистични очаквания

Понякога увеличението на заплатата не е единственият начин фирмата да отговори положително на вашата молба. Помислете за алтернативни варианти и други социални придобивки – фирмени акции, повишение в длъжност, допълнително здравно осигуряване, служебна кола и т.н. Също така се подгответе за предложение от страна на шефа ви, което не отговаря на вашето желание, но е увеличение в някаква степен и бъдете готов да преговаряте в рамките на разумното.

11. Ако получите положителен отговор

Ако получите положителен отговор, намерете начин да изразите своята благодарност. Дали ще изпратите имейл до шефа си или просто в личен разговор ще благодарите е въпрос на ваша преценка

12. Бонус – съвет

Преди да говорите за увеличение на заплатата е редно да обмислите следната стратегия за действия месеци преди това.
Ако сте на дадена позиция във фирмата поне 6 месеца инициирайте среща с прекия си ръководител и в откровен разговор поискайте отзив за вашата работа и изразете ясно своите краткосрочни и дългосрочни цели за развитие във фирмата. Покажете, че искате да се уверите, че се представяте спрямо необходимите стандарти на фирмата. Не на последно място поискайте съвет и препоръка как можете да подобрите професионалното си представяне и какво бихте могли да направите, за да се подготвите за евентуално повишение. Демонстрирайте, че сте готов за повече отговорности и повече работа. Надхвърляйте очакванията на шефовете в работата, която извършвате. Споделяйте своите успехи и не забравяйте, че цифрите винаги са много убедителни. И чак след всички тези стъпки, ако вече не сте получили увеличение на заплатата предприемете активни действия. Успех!

Share: