Кандидатстване и следване в чужбина – Виенски университет – Австрия специалности със свободен прием

Дванайсети клас е най-стресиращото време за .. един родител.
Започва голямото чудене къде да кандидатства детето след училище. Ще споделя личния си опит с моя голям син, с когото решихме да кандидатства във Виенския университет с желанието да помогнем и на други бъдещи кандидат-студенти, защото специално за кандидатстване в Австрия информацията в интернет е доста ограничена или доста остаряла, а конкретно за Виенския университет дори не успях да намеря подробни указания никъде.
Информацията е от кандидатстудентска кампания 2018/2019.

Ако обсъждате Австрия като вариант, то сигурно детето ви поне малко е учило немски език. Разбира се, вече има и бакалавърски програми на английски език, но те са доста по-малко като възможности.
Плюсовете на висшето образование в Австрия са, че то е качествено и доста евтино – семестърът в държавен университет струва по-малко от 20 евро. Изборът на Виена също е логичен, защото това е градът, който девета година поред печели наградата за най-добър град за живеене в света според престижната класация на Mercer.
Не на последно място трябва да се вземе под внимание, че Виена се намира на 1000 километра от България и може лесно, бързо и сравнително евтино човек да пътува между двете страни. Културата, традициите в образованието, красотата и архитектурата, историята са други фактори, които тежат в полза на това решение. Животът във Виена е уреден, човек може да си свери часовника по движението на градския транспорт, като изключим известна доза бюрокрация всичко работи в услуга на човека. Виенският университет или Alma Mater Rudolphina има над 650 годишна история и е най-старият университет във Виена и в Австрия. Повече от 90 хиляди студенти са се обучавали през учебната 2017/2018 година, от които близо 14 хиляди са били новопостъпилите студенти.
Между България и Австрия има сключена спогодба, благодарение, на която процедурата по кандидатстване е малко по-опростена в сравнение с Германия да речем. Друга подробност е, че за кандидатстване в специалности със свободен прием (без изпит) няма изискване за минимален успех от средното образование за кандидатстване.

Тези съвети са само споделяне на опит и са ориентировъчни като информация. Възможно е за всеки семестър да има промени в процедурата и е важно да проверите внимателно актуалната информация на официалния сайт на университета!

Нека погледнем каква е процедурата на кандидатстване стъпка по стъпка, ако сте си избрали специалност със свободен прием във Виенския университет (без приемен изпит), :

  • 1. Посредническа фирма

Трябва да вземете решение дали ще кандидатствате сами или ще ползвате посредническите услуги на фирма.
Ако владеете немски на много добро ниво или има някой, който може да ви помогне с кандидатстването и езика бихте могли и сами да пробвате да кандидатствате във Виенския университет.
Аз лично избрах посредническа фирма, защото се притеснявах да не пропусна някой дребен детайл, пък и не владея немски и не мога да водя кореспонденция с университета.
Ако решите да ползвате агенция въпреки всичко постоянно проверявайте стъпките и документите, защото понякога и те имат пропуски, а също понякога действат автоматично по процедури от минали години без да проверят за промени или новости. В моя случай, почти съм сигурна, че за две новости бях човекът, който ги информира. Има няколко фирми, които консултират кандидатстването в Австрия, срещнете се с всички и изберете най-добрите условия и хората, които ви вдъхват най-много доверие и показват професионализъм, защото от техните действия ще зависи дали детето ви ще учи каквото сте решили и ще живее на прилично място. Ползването на услуги на посредническа фирма може да Ви излезе по-скъпо, защото повечето от тях формират цената си на база в колко университета и специалности кандидатствате. Ако сте сигурни какво и къде искате да учите, цената е доста приемлива.

  • 2. Общежитие

В големите европейски градове е изключително трудно да се намери общежитие преди началото на учебната година и запазването на стаи започва още от февруари-март. Във Виена университетите не предлагат общежития и всички общежития са частни. Има няколко фирми, които съответно имат по няколко сгради пръснати из целия град и за всяка фирма трябва да се подаде отделно заявление. Проблемът идва, че общежитието трябва да се запази още преди да е сигурно дали студентът ще е приет. Има известен риск, но аз лично реших да го поема, защото племенницата ми преди години имаше много труден период в Мюнхен поради липсата на жилище дълго време и не исках да повтарям тази грешка. Това, което отчитам като грешка е, че все пак кандидатствахме само в едно общежитие, за което не знаех и след като ни предложиха стая бях толкова щастлива, че приех веднага без да проверя къде точно се намира. Оказа се, че общежитието не е в най-добрия район на града. Така че може би е добре да се кандидатства в повече общежития и след като се получат техните предложения да се погледнат в детайли и да се избере най-добрия вариант. Схемата е следната, обичайно, в двуседмичен срок след предложението трябва да се заплати едномесечен наем, депозит, който в нашия случай беше 700 евро и такса от 90 евро. Ако рано се уведоми фирмата, че се отказвате от общежитието таксата се губи при всички положения, депозитът се връща, а наемът според зависи от условията от договора и колко по-рано преди планираното настаняване сте съобщили.

  • 3. Диплома за средно образование

Между България и Австрия има сключена спогодба, според която дипломата за средно образование е достатъчно да бъде преведена от заклет преводач, без да е нужно да се поставя апостил или да се ходи до посолството или Министерство на външните работи, както да речем е при кандидатстването в Германия, което доста улеснява процедурата, пък и я прави по-евтина. Важното е просто, да съобщите в училището, че ще кандидатствате в чужбина, за да имат предвид да ви я връчат във възможно най-ранен срок и я превеждате веднага.

  • 4. Немски език

От зимния семестър на 2018 година Виенският университет направи промяна за изискването на нивото на владеене на немски език и вместо В2, както беше досега, вече изисква С1 според европейската езикова рамка. На сайта на университета в графата изисквания за кандидатстване можете да прочетете точно кои езикови сертификати се признават. Втория вариант, който можете да изберете е, ако нямате необходимото ниво или въобще никога не сте изучавали немски език, можете да кандидатствате в университета с допълнително изучаване на немски език в подготвителна езикова година.

  • 5. Предварителна езикова година

Има цяла организация VWU, която отговаря за университетските езикови курсове и работи с три фирми партньори, за удобство един от партньорите е езиковият център към Виенския университет, който препоръчвам.

  • 6. Онлайн записване за езиковата година

Друга новост от тази година е, че ако искате езикова подготвителна година вече не е достатъчно просто да изберете специалността с езикова година по време на подаване на документите в онлайн платформата на университета, ами трябва да се запишете допълнително онлайн в период, който се уточнява за всяка кампания. След като се регистрирате онлайн ще получите имейл, в който е посочен ден, в който трябва да се явите лично с всички необходими документи, за да се финализира кандидатстването и да заплатите сумата от 1180 евро + 20 евро административна такса . Ако нямате никакви познания по езика директно сте записан в първо ниво, ако имате известни познания то ще трябва да се явите на тест за определяне на нивото. Седмица преди началото на семестъра ще получите информация кое е нивото Ви, кой ще бъде Вашият учител, какви учебници трябва да закупите предварително, къде и кога трябва да се явите.

  • 7. Записване в онлайн платформата на университета U:SPACE

Регистрацията е съвсем стандартна, с попълване на данни на кандидат-студента, избор на специалност в обявения срок за кандидатстване, качване на сканираните документи – диплома, превод на дипломата, снимка и следване на указанията. На самия сайт на университета има достатъчно информация, включително видеа как точно се попълват полетата и в какъв формат трябва да са сканираните документи. В края на текста ще намерите полезни линкове с информация.
В нашия случай тази стъпка изцяло беше изпълнена от посредническата фирма. Единственото, което трябваше да направя е да занеса оригинала от дипломата за средно образование, заедно с превода на немски, ЕЗОК здравна карта (виж по-долу как се издава) и паспортна снимка. Обичайно сроковете за записване са от началото на юли до началото септември. Записването за специалности с полагане на изпит са малко по-рано.

  • 8. Издаване на ЕЗОК карта

Издаването на европейска здравноосигурителна карта става като отидете в най-близкия офис на ДСК банка с личната си карта и попълните на място заявление. Процедурата е напълно безплатна, единствено трябва да имате предвид, че картата Ви ще бъде готово в двуседмичен срок и се получава от същия клон на ДСК банка.

  • 9. Записване на място в университета

Тази стъпка изисква малко планиране. Срокът за записване е достатъчно дълъг, но от университета съветват да се запишете възможно по-рано. За съжаление , ако ще записвате и езикова година, записването в езиковия център става по-късно. Разликата е около 15 дни. На всичкото отгоре дните за тестовете за определяне на нивото са още 10 дни по-късно. Ние решихме да отидем в първия ден от записване за езиковия център и да останем десет дни, за теста. Това разбира се включва разходи, но и пътуването също, всеки би трябвало да си прецени сам, кое му е по-изгодно.
Самата процедура е направане доста бюрократично. Първо се отива в университета, за да се получи един документ, че сте приети като студент в съответната специалност за предстоящия семестър. Съветвам ви да отидете поне час-два преди началото на работното време, което е 9 часа, защото има огромни опашки и като казвам огромни имам предвид огромни. И тези опашки са само, за да получиш билетче с номер, с което да се наредиш пред самите кабинети, в които ще те запишат официално и ще ти дадат документите.
Документите, които са необходими са лична карта, оригинал на дипломата от средното образование, превод на дипломата, снимка и езиков сертификат, ако няма да учите езикова година и покривате критериите за ниво С1 или потвърждение, че сте се записали онлайн за езикова година.

  • 10. Записване на място в езиковия център на Виенския университет

След като получите уверението от университета трябва да го занесете в езиковия център, заедно с разпечатано потвърждение, че сте се записали онлайн в уречения срок. Това е моментът, когато се плаща и самата такса на място по време на записването.

  • 11. Получаване на студентски номер

След като сте се записали в езиковия център с документите трябва да се върнете във Виенския университет, за да получите окончателно студентския си номер и да получите документи, че сте официално студент в университета. По същия начин трябва да отидете по-рано, защото пак трябва да се подредите на онази огромна опашка за номерче и да изчакате пред същите кабинети.

  • 12. Плащане на ОН такса (такса към студентския съюз)

След като получите студентския номер трябва да заплатите таксата от 19.70 евро, която можете да платите чрез пос терминал на място в университета по време на записването, НО само ако имате МАЕСТРО карта. Ако нямате трябва да отидете в някой клон на местна банка, ние отидохме в Райфайзен банк, да попълните внимателно бланката, защото вътре има един номер, който трябва да запишете в платежното нареждане. Номерът може да намерите в акаунта си в U:SPACE в менюто Финансови документи. Ако имате австрийска банкова сметка процедурата по плащане е още по-лесна. Важно е да се отбележи, че докато се обработи превода при тях може да отнеме до две седмици, а крайният срок е началото на семестъра, така че платете таксата още веднага след като получите студентския номер. След като получат парите в акаунта ви в U:SPACE дължимата сума в баланса ще бъде 0 евро. След като таксата е отчетена като платена студентската карта ще Ви бъде изпратена по пощата (на пощенския адрес, който сте оставили в U:SPACE) в приблизително двуседмичен срок. След като е отчетена таксата също можете да си принтирате и уверението, че сте записани като студент от U:SPACE – Моите документи. Тази такса е дължима за всеки семестър.

  • 13. Изпит за определяне на нивото в езиковия център

В езиковия център ще получите информация в писмен вид къде и кога да се явите и какво да носите. Важно е да представите студентския номер и да си носите лична карта и химикал. Изпитът се състои от писмена част и устна част, която е в същия ден с около половин час пауза между двете. Резултатите се получават допълнително по имейла седмица преди началото на семестъра.

  • 14. Последна информация

Около седмица преди началото на семестъра ще получите по имейла последната информация за учебната година. Кое ниво сте разпределени, кой е Вашият учител, кога и къде трябва да се явите, кои учебници трябва да закупите.

  • 15. Настаняване в общежитието

По същото време около десетина-петнайсет дни преди началото на семестъра получихме имейл и с дата за настаняване в общежитието, но за съжаление ние си бяхме закупили самолетни билети за по-късна дата. Разбира се, има възможност да уведомите фирмата, че ще се настаните на друга дата без проблем. Имейлът съдържаше информация какво включва стаята и какво е необходимо да си осигури сам студентът на първо време – спално бельо, кърпи, чинии, чаши и т.н.

С това приключва този дълъг процес, през който минахме и вече остава само започването на учебната година.
Успех на всички бъдещи студенти!


Полезни връзки:

Виенски университет – официален сайт – https://www.univie.ac.at/

Информация за кандидатстване стъпка по стъпка за кандидат-студенти от ЕС за бакалавърски програми без познания по немски https://slw.univie.ac.at/en/studying/admission-ba-eu-without-german/

Виенски университет – wikipedia – https://goo.gl/Ms5TpP

Информация за езиковите курсове и партньори https://vorstudienlehrgang.at/de/wien/kursanmeldung/

Езиков център към Виенски университет https://sprachenzentrum.univie.ac.at/deutschkurse/vwu-deutschkurse-neu/

Обща информация за следване в Австрия – http://www.studienwahl.at/Content.Node/homepage.de.php

Полезна информация за следване в Австрия . https://www.help.gv.at/Portal.Node/hlpd/public/content/16/Seite.160000.html

Австрийска служба за академичен обмен – https://oead.at/

Обучение в Австрия – https://studyinaustria.at/en/

Австрийско посолство в София – https://www.bmeia.gv.at/bg/avstriisko-posolstvo-sofija/

Share: