10 интересни научни факти за любовта, които вероятно не знаете

Когато мислите за любовта, вероятно визуализирате двойка, която се държи за ръце и гледа замаяно залеза. Или пък си представяте абсолютната, идеална половинка, с която се влюбвате дълбоко и завинаги още от пръв поглед. Може би дори имате списък с качествата, които любимата или любимият трябва да притежават. Работата обаче е там, че зад “влюбването” стоят много биохимични фактори, които науката се опитва да изследва и опише.

Влюбването е нещо вълнуващо. Цветовете изглеждат по-ярки. Пречките изчезват. Светът е по-красив. Това може и да изглежда вярно поне в началото на този процес, някои от тези силни чувства се пораждат поради действието на различни химични процеси, които се случват в мозъка на влюбения човек.

Въпреки че науката зад любовта не е романтична, все пак е доста интересно да се осъзнае сложността на този интересен процес.

  1. И мъжете, и жените трябва да притежават тестостерон, за да се случи сексуалното привличане.

Да, дори жените имат малки количества тестостерон. Тестостеронът предизвиква желание, както и агресивно поведение, което може да ви накара да преследвате човека, който е обект на вашето желание.

  1. Можем да бъдем привлечени от човек с различна имунна система.

Ако това не е странно, не знам какво е. Това откритие се прави по време на проучване, проведено от Клод Ведекинд от университета в Швейцария. В проучването са участвали жени, подложени на тест с мирис на непрани мъжки тениски. Жените предпочели миризмата на мъжка тениска, чиято имунна система била различна от тяхната собствена.

  1. Влюбването е подобно на пристрастяването към кокаин или никотин.

Допаминът, химикал, който се освобождава по време на първоначалния стадий на привличане, също се активира и когато се употребява кокаин или никотин. Допаминът е виновникът за прилива на удоволствие и щастие, което се изпитва когато сме влюбени, или пък сме под въздействието на кокаин и никотин. Той също така подобрява отделянето на тестостерон, който, както е посочено по-горе, е от съществено значение за привличането. Предполагам, че влюбването ще бъде по-безопасно средство за избор, ако трябва да избирате между трите.

  1. Любовта може буквално да ви подлуди.

Нещо, което може би не осъзнавате е, че любовта може да доведе до сериозно пристрастяване и да ви накара да прекрачите границите. Същите нива на серотонин, които се наблюдават докато сме влюбени, се откриват и в обсесивно-компулсивното разстройство. Вероятно затова не можете да мислите за никой друг, когато се влюбите.

  1. Любовта трябва да бъде “сляпа”,  за да може да оцелее.

Изглежда няма значение какво казват другите на новия ви любовник – той или тя винаги е перфектен. Тази слепота е от решаващо значение, за да продължим напред във връзката си и обикновено се изисква да преминем към „етапа на привързаност“, както го наричат ​​учените, за да успеем да създадем семейство и деца, което е и основната цел на това занимание.

  1. Нервните клетки работят по-добре през първата година на любовната връзка.

Протеинът в телата ни, наречен нервен растежен фактор (NGF), изглежда процъфтява през първата година от любовта. По принцип нашите сетива се усилват по време на “младата” любов.

  1. Романтичната любов и любовта между майка и дете се споделят от сходна химическа връзка.

Хормонът окситоцин се освобождава по време на раждане и кърмене, както и по време на оргазъм. Счита се, че окситоцинът подпомага емоционалната привързаност между отделни индивиди.

  1. Ако отнемете един от ключовите „свързващи” хормони, привързаността ще изчезне.

Проведено е проучване с потискане на хормона вазопресин сред прерийни полевки, гризачи, известни с моногамията си, с. Вследствие на което животните губят интереса към своя партньор веднага.

  1. Влюбваме се в тези, които изглеждат и/или миришат подобно на един от нашите родители.

Колкото и страшно да звучи това, партньорът, който приблизитено прилича на един от нашите родители, ни действа успокояващо. Ако сте жена и баща ви носи определен одеколон, това е познат и успокояващ аромат за вас. В това има смисъл, но по-добре да не намесваме и Фройд в това заключение.

  1. Ние също така сме склонни да се влюбим в някой, който изглежда като нас.

Това си е чиста проба нарцисизъм 🙂 Освен лицевите черти, цвета на косата и очите, ние също сме склонни да харесаме онези, които притежават сходен обем на белите дробове, дължина на ухото или метаболизъм…

научни факти за любовта

Въпреки че не бихме искали да мислим за тези неща, когато се хвърляме с главата напред в нова любовна връзка, все пак е хубаво да знаем, че въпреки всичко, ние можем да се предпазим от лудостта, която неврохимичните процеси на любовта предизвиква у нас.

И все пак, бъдете влюбени! И умната 🙂

 

Източник: www.lifehack.org

 

Share: